Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦИФРЕ СУ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ! Огроман број заштитних маски завршио у окенима, МИЛИОНИ ЖИВОТИЊА УМИРУ

У извештају су наведени застрашујући подаци о загађењу океана током пандемије, а с обзиром на количину маски која је завршила у њима, то је велики проблем.

1610534836_Depositphotos_361836216_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Током 2020. године је произведено око 50 милијарди комада заштитних маски за лице, а процењује се да је 1,56 милијарди комада завршило у океанима, показују подаци групе "Оцеанс Асиа".

Прочитајте још: Књиге које су још пре више од 100 година однете на АНТАРКТИК: Да ли сте прочитали неку од њих?

Такође, у извештају се наводи да ће око 3 одсто од 52 милијарде произведених маски завршити у нашим водама. То су забрињавајући подаци, јер пластични отпад годишње усмрти око 100.000 морских сисара и корњача, више од милион морских птица и много више рибе, бескичмењака и других морских бића.

Процењује се да је за распад пластичне маске потребно чак 450 година.

Пластични отпад не утиче само на морски живот, него и на обалске заједнице, риболов и економију.

Пластични отпад је драстично повећан током прошле године због пандемије коронавируса с обзиром на обавезу коришћења заштитних маски и рукавица, а то ће се негативно одразити на природу.

Прочитајте још: Његова реакција расплакала је преко два милиона људи! Погледајте зашто (ВИДЕО)

- Једнократне маске су направљене од различите врсте пластике и тешко се рециклирају због свог састава, ризика од контаминације и инфекције. Ове маске завршавају у океанима када се одбаце и када систем управљања отпадом није адекватан, када је преоптерећен и ако уопште постоји - наводи се у извештају.

Аутори извештаја наводе да постоје решења која ће минимализовати утицај пластичног отпада. Међу њима су маске које се више пута могу користити и које су направљене од материјала погодног за рециклажу. У сваком случају је потребно одлагати маске и рукавице на адекватан начин. Такође, важно је избегавати пластична паковања и одабрати еколошки прихватљиве алтернативе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas