Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
екологија

СМАЊИТЕ МЕСЕЧНЕ ТРОШКОВЕ УЗ ПАР САВЕТА: Извуците све пуњаче из штекера када нису у употреби

Можда и не схватамо колико нам свакодневне навике повећавају трошкове, али исто тако и загађују нашу околину.

1647261386_lightbulb-g06c935e16_640.jpg
Oglas

Припремили смо вам 5 најједноставнијих савета, где њиховом применом можете допринети заштити животне средине, као и уштеди новца. 

Прочитајте још: Удахните живот СТАРОМ НАМЕШТАЈУ: Пет рестаурација кухињских витрина које остављају БЕЗ ДАХА (ФОТО)

1. Смањите употребу електричне енергије 

Колико год ово звучало банално, само се окрените око себе и посматрајте уређаје и светла по кући који вам некада раде готово беспотребно. Телевизор, компјутер, лампе, све су то уређаји који знатно утичу на потрошњу електричне енергије и на ваш месечни рачун. Уколико нисте у могућности да користите обновљиве ресурсе енергије, као например соларне панеле који вам се исплате након неког времена, онда само направите себи подсетник да треба да гасите уређаје и светла када нису у употреби. 

2. Извуците све пуњаче из штекера када нису у употреби

Можда нисте знали, али пуњач иако није конектован на ваш телефон, црпи одређењу енергију. Најбоља солуција је ако имате продужни са више утичница и прекидач којим можете да гасите све уређаје ођедном. 

Та врста потрошње електричне енергије зове се "фантомско оптерећење", такође познато и као вампирско напајање. То је једноставним речима електрична енергија коју троши електронски уређај док је искључен или у режиму приправности. То је снага која одржава подешавања вашег ТВ-а и одржава сат на вашој микроталасној пећници, али ова снага има своју цену.

3. Користите платнене кесе, шоље или термосе употребљиве више пута

Иако је овај тренд све популарнији, поготово од када су пластичне кесе почеле да се наплаћују, многи који и поштују овај тренд врло често забораве своје платнене торбе и сете их се тек када дођу на касу. Због тога најбоље је да имате 2-3 кесе које су употребљиве више пута које ћете ставити на различита места како бисте се сетили да их понесете пре одласка у продавницу. Например једну на излазу из стана, другу у џеп од јакне, трећу у ауто. Када купујете крупније воће, као например банане, трудите се да не узимате кесу за то, већ да налепницу налепите директно на производ.

Исто тако у доста кафетерија можете понети свој термос и добити кафу у њему, где ћете смањити употребу једнократних шоља. На неким местима чак можете добити и кафу по јефтинијој цени ако донесете своју шољу. 

На месечном нивоу уколико користите платнене кесе и своје термосе можете знатно уштедети, само ставите на папир колико често идете у продавницу или пијете кафу. 

4. Смањите употребу амбалаже

Амбалажа је свуда око нас. Пластична, метална или било каква. Рециклажа је у реду, али отпад се гомила у ненормалним количинама, где доста и рециклажног отпада завршава на депонији а не у рециклажи. Погледајте само шта купујете у колико пластике је присутно о вашем дому. Од кућне хемије, козметике, до производа из продавнице, кесица грицкалица и слаткиша, итд. Уколико желите да будете еколошки свесни, потрудите се да умањите беспотребну куповину неких артикала, или купујте на меру што је више могуће. Такође кућну хемију и козметику, купујте у већим амбалажама и допуњујте ваше кућне диспензере, уместо да гомилате мале бочице којима треба хиљаду година да се разграде. Видећете да ћете месечно уштедети знатно новца када будете постали свесни шта и колико купујете механички, 

5. Рециклирајте 

Иако у нашој држави и даље не постоји програм за поврат новца мање амбалаже, бар се потрудие да у том смислу будете еколошки свесни и да рециклирате увек колико можете. 

Али тамо где можете зарадити мало новца јесте да рециклирате старе кућне апарате, мобилне телефоне, рачунаре и сав електронски отпад. Зарада није велика, можете за уређај добити од 500 до 2000 динара, али свакако је и то боља опција него да вам се електронски отпад вуче по кући који не користите. На овај начин можете зарадити мало новца, али и омогућити електронском отпаду да безбедно заврши на рециклажном месту намењеним за то. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas