Oglas
· · Komentari: 0
istorija

Knjige koje su još pre više od 100 godina odnete na ANTARKTIK: Da li ste pročitali neku od njih?

Ovo je spisak knjiga koje su se nalazile sa brodu Enderans pre nego što je potonuo.

1610178291_Depositphotos_49293649_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kada je ser Ernest Šeklton rešio da pokuša da sa svojom ekipom brodom Endurans 1914. godine pređe Antarktik od Vedelovog mora u južnom Atlantiku preko Južnog pola do Rosovog mora na južnom Pacifiku, pobrinuo se da na ovom dugom putovanju ima mnogo materijala za čitanje. Ipak, detalji o tome koje tačno knjige je poneo ostali su nepoznati sve do skora.

Pročitajte još: Savet Dikensa za SREĆAN ŽIVOT: Nakon strašne nesreće napisao je PORUKU koja i danas objašnjava sve

Najpoznatiji je po ekspediciji na Antarktik 1914-1918 sa brodom “Enderans” koja se uobičajeno naziva “Šekltonova ekspedicija”.

Šeklton je sa ekipom pokušao da pređe Antarktik od Vedelovog mora u južnom Atlantiku preko Južnog pola do Rosovog mora na južnom Pacifiku. Ekspedicija je krenula iz Londona 1. avgusta 1914. godine.

Ser Ernest Henri Šeklton bio je britanski istraživač poznat po istraživanju Antarktika.

Do Vedelovog mora je stigla 10. januara 1915. gde je ledena kora zarobila “Endurans”. Šeklton i njegova posada ostali su tu 10 meseci, sve dok led nije smrskao brod 27. oktobra 1915. godine.

Svih 28 članova posade su preživeli ovo opasno putovanje nakon što su Šeklton i još petorica mornara uspeli da stignu do obale Južne Džordžije u jednom od malih čamaca prevalivši put veći od 1200 kilometara. Odande je Šeklton organizovao akciju spasavanja preostalog ljudstva.

Pročitajte još: Imao je TRI imena, a ostavio je značajan trag u srpskoj književnosti: Znate li ko je bio ALKIBIJAD NUŠA?

Ova uzbudljiva ekspedicija ostala je upamćena i po velikom broju knjiga koje je Šeklton poneo sa sobom u istraživanje Južnog pola. 

Kompletan spisak dela postao je dostupan tek skoro, zahvaljujući digitalnoj obradi fotografija nastalih u kabinama Enduransa.

Bili su to rečnici, enciklopedije, ali i knjige koje su beležile opasnosti sa kojima mornari mogu da se susretnu na svom polarnom putovanju. Šeklton je poneo i u ono vreme poznata dela Dostojevskog i Persija Šelija, ali i tek objavljenu fantastiku koja je bila veoma popularna početkom 20. veka, piše BBC.

Pročitajte još: Da li ste se pitali zašto DIZNIJEVI JUNACI nemaju MAME u crtanima? Iza ovoga se krije TUŽNA PRIČA

Enciklopedija Britanika
Sedam kratkih drama Lejdi Gregori
Đavolji smuđ, Gertruda Aherton
Pip, Ian Hei
Drame, Džordž Bernard Šo
Almejerova ludost, Džozef Konrad
Slučaj gospođice Eliot, Ema Orzi
Rafles, Ernest Hornung
Hotel Vavilon, Arnold Benet
Braća Karamazov, Fjodor Dostojevski
Ženski pogled, Herbert Flovrdev
Ti, budalo, Dž. Dž. Bel
Poruka sudbine, Luis Trejsi
Barijera, Reks Bič
Engleska gramatika
Knjiga lakih stihova
Pesme, Persi Šeli
Putovanje Vege, Oto Nordenskjold
Sažeti Oksvordski rečnik
Biografski rečnik
Nemačko-engleski, englesko-nemački rečnik
Rečnik 20. veka
Severnozapadni prolaz, Roald Amundsen
Putovanje Foksa po arktičkim morima, MekKlintok
Kraj sveta, Emili Rives
Svedok odbrane, A.E.V. Mejson
Pet godina moj života, Alfred Drajfus
Tri godine na Arktiku, Grili
Putovanje do Polarnog mora, Nares

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas