Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осамнаест моћних ХИПОКРАТОВИХ ЦИТАТА: Добро ћете се замислити након речи једног од најпознатијег филозофа и лекара

Хипократа називају и "оцем западне медицине"

1693646609_shutterstock_538513963.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Мало људи заузима тако истакнуто место у светској историји као Хипократ, кога често називају "оцем западне медицине". Рођен у старој Грчкој око 460. године пре нове ере, Хипократ је поставио темеље медицинске етике и праксе који су преживели кроз векове.

Поред његових пионирских достигнућа у медицини, његова филозофска размишљања нуде дубоке савете мудраца који настављају да инспиришу и усмеравају не само лекаре већ и све који траже пут ка здравом и срећном животу.

Доносимо вам избор цитата мудрог Хипократа:

1. "Врло често је најбољи лек без њега."

2. "Ако нисте у могућности да промените начин живота, онда вам нико и ништа неће помоћи."

Чак и најбоља мотивација, помоћ и подршка споља биће неефикасни ако човек не жели да промени себе и свој живот.

3. "Колико је звезда на небу, толико је обмана бременито женском срцу."

4. "Ништа се не дешава без разлога. Ако се нешто догодило, онда можете бити сигурни да је за то постојао разлог."

Догађаји се не дешавају случајно; увек постоји разлог иза свега што се дешава. Зато, ако вам се нешто деси у животу, потражите смисао, схватите зашто вам се сада дају ове лекције, шта треба да промените у свом животу, шта треба да разумете.

5. "Људска душа се развија до смрти."

Лични раст и развој настављају се током целог живота човека до његове смрти. Учење, еволуција, саморазвој су континуирани процеси.

6. "Гори себе, блистај другима, не захтевајући награду за светлост."

7. "Већина болести долази од онога што стављамо у себе. Реци ми шта једеш па ћу ти рећи од чега си болестан."

Ове речи наглашавају важност правилне исхране за очување здравља. Хипократ је веровао да се природна способност тела да лечи може побољшати уравнотеженом исхраном. Данас његове речи одјекују у области науке о исхрани јер стручњаци настављају да наглашавају значај здраве исхране у превенцији и лечењу различитих болести.

8. "Прогласити прошлост, дефинисати садашњост, предвидети будућност."

9. "Живот је ланац бројних промена."

У животу се стално нешто дешава, карактеришу га сталне промене и еволуција. Због тога морате прихватити променљивост ситуација и покушати да се брзо прилагодите и прихватите промене.

10. "Неки верују да осећамо срцем, јер се оно скупља и леди од туге и брига. Међутим, срце није способно да разуме и размишља. Само мозак то може да уради, и он је тај који генерише наша осећања."

11. "Болест увек долази или од вишка или од недостатка, односно од неравнотеже."

Ове речи наглашавају важност равнотеже у одржавању здравља. Здравствени проблеми најчешће настају због вишка или мањка у одређеним аспектима живота, било да је у питању исхрана или преједање, активност или недостатак кретања, претеране емоције или други фактори.

12. "Никада не одлажите лечење до касније."

13. "Страх и туга, када дуго владају човеком, погодују болести."

Последњих година све више лекара доказује да је већина људских болести повезана са негативним емоцијама, бригама и стресом. Хипократ је такође био уверен да продужено осећање страха и туге може допринети развоју болести. Он је нагласио везу ума и тела и како негативне емоције, ако су упорне, могу утицати на физичко здравље особе.

14. "Људски мозак садржи узроке многих болести."

15. "Ходање је најбољи лек за човека."

Данас се људи мање крећу и воде седентарни начин живота. Хипократ је препознао здравствену моћ физичке активности много пре него што је физиологија вежбања постала научна област. Његове речи подсећају да је кретање неопходно за одржавање не само физичког здравља, већ и менталног и емоционалног благостања.

16. "Ваша храна треба да буде ваш лек и ваш лек треба да буде ваша храна."

17. "Константан умор предсказује болест."

Необјашњив или упоран умор може бити показатељ основног здравственог проблема. Због тога је веома важно обратити пажњу на сигнале нашег тела и по потреби потражити медицинску помоћ.

18. "Мудар човек треба сматрати здравље као један од највећих благослова, па научити како да у властитим мислима извуче корист из своје болести."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas