Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Цитат ГРЧКОГ филозофа који вам може променити живот: Ево како треба да се понашате када вас неко разбесни

Мудри цитат ког треба да се сетите када вас неко наљути

1695562974_Foto-Shuttertsock-Vikipedia.jpg
Фото: Схуттертсоцк, Википедиа
Oglas

Једна жена није имала добар однос са својим тимом на послу. Код многих својих колега примећивала је како немају баш добар однос, сумњичаво и искоса је гледају и нису баш тимски настројени.

У себи је мислила да је разлог то што су је сами шефови фаворизовали – њен рад је увек био хваљен и представљен као пример другима. Стога је све једноставно - помислила је да јој остатак тима завиди. А онда је срела човека коме се поверила, а он јој је дао савет:

"Разлог није у овим људима, већ у вама самима. Из неког разлога сте одлучили да им уопште није стало до вас. Није их брига. Сваки од њих је заузет собом."

И објаснио јој је да свака особа има свој унутрашњи простор, који може да контролише по вољи ако научи. А ако нас неко нервира или разбесни, то је само зато што смо ту особу сами пустили унутра, односно створили његову пројекцију и слику у нашем простору.

Чинећи то, ми сами тој особу дајемо власт над нама. Али чим је уклонимо са овог простора, схвативши да се то све дешава само у нашим главама, он ће престати да утиче на нас.

Послушала је савет овог човека, почела пажљиво да посматра себе, своје мисли и ум, и јасно је схватила да је она заиста узрок свих њених невоља. Тим није марио за њу - свако је једноставно радио оно што је сматрао исправним и потребним за себе, а она је погрешно веровала да то има неке везе са њом.

Свако од нас се у животу сусрео са нечим сличним – сви ми, бар понекад, када се нађемо у групи људи, верујемо да смо овде сувишни, да нас овде не воле. Али то је само его, то су само наши погрешни ментални ставови.

Други једноставно раде оно што раде, како могу и како сматрају исправним за себе. Ако водите рачуна о себи и бавите се својим ставовима, онда ми нећемо бринути о другим људима, а после неког времена могу нам чак постати пријатни и добри.

Грчки филозоф Епиктет оставио је савет који вам може помоћи ако вас неко изнервира или разбесни:

"Добро схватите и стално запамтите да се човек увек понаша онако како мисли да је најбоље за њега. Ако је тако боље за њега, онда је у праву; ако греши, онда му је горе, јер за сваку грешку свакако следи патња. Ако се тога стално сећаш, нећеш се ни на кога љутити, никог нећеш прекорити, грдити, и ни са ким нећеш бити у непријатељству."

Најбољи начин да живите у хармонији са другима је да се прво укључите у сопствене промене и самосвест. Ако боље упознате и разумете себе, боље ћете разумети друге.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas