Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АРХЕОЛОЗИ

ОТКРИЋЕ које је шокирало и археологе! Погледајте шта су пронашли у СЕПТИЧКОЈ ЈАМИ! Предмет стар и преко 1.000 година! (ФОТО)

Кокошије јаје старо 1.000 година, једно је од најстаријих икада пронађених у Израелу. Пошто је љуска била благо напукла, већина његовог садржаја је исцурила, али део жуманца је још увек у јајету, што ће омогућити даље анализе у будућности.

1623484890_arheolozi.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/ Радио 021
Oglas

Израелски археолози су током ископавања у граду Дафна, пронашли кокошије јаје старо 1.000 година.

„Ово је веома ретко откриће и у Израелу и у свету. Занимљиво је пронаћи фрагменте јајета, али пронаћи цело јаје је јединствено откриће.

Пошто је унутрашњост љуске у одличном стању, археолозима ће бити лакше проучавање пронађеног материјала и извлачење ДНК", истакао је археолог Ли Пери Гал.

Фрагменти љуске јаја из ранијих периода пронађени су у Давидовом граду у Јерусалиму и у Цезареји и Аполонији.

Јаје датира из византијског периода

Комплетно јаје је ископано у огромном индустријском комплексу који датира из византијског периода од 4.до 7. века п.н.е. Унутар локације археолози су пронашли септичку јаму из исламског периода и на њихово изненађење унутра су приметили необичан предмет.

 

Јаје сачувао отпад

„Претпоставља се да је јаје очувано због услова у којима је пронађено, у септичкој јами која садржи мекани људски отпад који га је сачувао. Чак и данас јаја ретко опстају у картонима супермаркета. Невероватно је помислити да је ово откриће старо 1000 година", рекла је археолог Ала Нагорски, директорка археолошких ископавања.

"Пилићи су у југоисточној Азији припитомљени пре око 6.000 година, али су тек касније коришћене у људској исхрани. Првобитно су коришћени у борбама, даривани краљевима, а неки лепши примерци били су у древним зоолошким вртовима. Требало им је времена да уђу у људску исхрану", рекао је Ли Пери Гал.

Први докази о гајењу пилића

Једно од налазишта где су први пут пронађени докази о гајењу пилића су у хеленистичком налазишту Мареша у Израелу, које је старо 2.300 година.

Пилетина је представљала важан део прехране старих Јевреја, а касније и старих муслимана, који нису могли да једу свињетину.

„Породицама је била потребна готова замена за протеин која не захтева хлађење и конзервирање, а пронашли су је у јајима и пилећем месу", рекао је Пери Гал.

Јаје пронађено у Дафни је пукло када је узето са локације, али је враћено у првобитно стање у лабораторији за органску храну.

У септичкој јами пронађени су и неки други предмети, укључујући три коштане лутке

Ископавања су изведена у оквиру пројекта изградње новог насеља у Дафни, јер израелски закон захтева да сви грађевински пројекти буду праћени ископавањем.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas