Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова деценија живота најмање је стресна од свих: Истраживање дало занимљиве резултате - У овим годинама смо мање нервозни и забринути

Двадесте године не сматрају се најмање стресним!

1677666702_shutterstock_1100120867.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

У процесу старења суочавамо се са разним изазовима, лепоптама, даровима и препрека, али то је путовање које се зове живот. Када смо млађи, мислимо да имамо све време овог света, а како се бројс већица на рођенданској торти повећава, схватамо да имамо више времена.

Зато је важно да освестимо драгоценост сваког тренутка и да будемо на њему захвални. Једна студија је објавила да смо мање сјклони стресу како старимо, односно да имамо бољу реакцију на стресне окидаче. Студија Универзитета у Пеннсилванији проучавала је људе старости од 25 до 74 године у периоду од 20 година. Утврђено је да је стрес знатно више присутнији међу 25-годишњацима него међу 70-годишњацима.

"Постоји нешто у старењу што доводи до мањег броја стресора", рекао је Дејвид Алмеида, др, аутор студије и професор развоја и људских студија. "Ово би могле бити врсте друштвених улога које испуњавамо како старимо. Као млађи људи, можда више жонглирамо, укључујући послове, породице и домове, а све то може повећати свакодневни стрес. Али како старимо, наше друштвене улоге и мотивације се мењају. Старији људи говоре о томе да желе максимално да искористе и уживају у времену које имају."

Утврђено је да током старења све боље реагујемо на окидаче стреса. Према истраживању, смањење стреса примећује се средином 50-их година, а затим се постепено смањује у 60-им, и знантно у 70-им годинама. Ово истраживање нам доноси још једну позитивну ствар коју доноси старење. Процес старења се углавном посматра кроз "наочаре негативности", али ако приметимо позитивне аспекте овог сегмента живота, уживаћемо у свакој години, бићемо срећнији, па чак можете и продужити свој живот.

Научници су открили да позитивни ставови о старењу повећавају квалитет сна и ниво физичког кретања, побољшавају друштвене животе и помажу у стварању осећаја сврхе. Дакле, ако је старење нешто што посматрате као лоше, узмите у разматрање новооткривено истраживање. Има много чему да се радујете, посебно имајући у виду да ћете напокон имати више времена за себе, одмор, своје потребе.

Вероватно већ знате да сам стрес може утицати на ваше опште здравље, па будите сигурни да њиме управљате мудро док чекате да се број свећа за рођенданску торту повећа.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas