Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

ПЕСИМИСТИ, ОПСТИМИСТИ ИЛИ РЕАЛИСТИ: Којој групи ви припадате и шта оне значе?

Постоје добри разлози и да се буде оптимистичан и песимистичан.

1597322759_sunflowers-3640938_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Оптимисти у свему проналазе добре стране и због тога су ведрије нарави од других. Песимисти, с друге стране, могу да кажу да никада нису разочарани неким стварима, јер су и на почетку имали мала очекивања у вези са њима.

Прочитајте још: ЗА СРБЕ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА! У овом хотелу деца бораве БЕСПЛАТНО, а добија се и ПОСЕБАН ПОПУСТ (ФОТО)

Фото: Пиxабаy

Ипак, можда су особе са реалистичним очекивањима те које осећају највеће психолошко благостање. То је бар закључак нове научне студије која је покушала да открије какав животан став нас чини најсрећнијим.

Давид де Меза из Лондонске школе економије и Крис Досон из Универзитета у Бату су анализирали податке 1.601 индивидуе, сакупљене у периоду од 1991. до 2009. Подаци су се тицали њихових ставова по питању личне среће, финансија, задовољства у браку и других релевантних ствари.

Прочитајте још: ГОВОР ТЕЛА који треба избегавати: Како да успоставите ДОБРУ КОМУНИКАЦИЈУ

Особе са реалистичким очекивањима осећају веће психолошко благостање!

Интелигентно склопљеним питањима истраживачи су успели да идентификују које од ових особа су оптимистичне, које песимистичне, а које реалистичне. Након што су тако класификовали учеснике експеримента, они су покушали да открију која група од ових је највише задовољна својим животом.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: "Муж ме је сликао 1992. и рекао да је ово ПОСЛЕДЊА НОЋ КОЈУ ЋУ ПРОВЕСТИ ЖИВА, а ево где сам САДА (ФОТО)

Закључак њихове студије је да особе са реалистичним очекивањима осећају веће психолошко благостање од оних који очекују превише или премало од живота. Песимисти су чешће били депресивни од реалиста, а исто важи и за оптимисте. Реалисти су најбоље подносили разочарања, док је оптимистима било тешко да се суоче са изневереним очекивањима. Ни песимисти се нису добро показали по овом критеријуму иако би они у теорији требало да буду већ психолошки спремни на разочарења.

Оптимистима је тешко да се суоче са изневереним очекивањима!

Истраживачи су на крају нагласили да оптимизам сам по себи није лош. Проблематично је једино када смо претерано оптимистични и не дозвољавамо реалности да се умеша у формирање нашег става по неком питању.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas