· · Komentari: 0
psihologija

PESIMISTI, OPSTIMISTI ILI REALISTI: Kojoj grupi vi pripadate i šta one znače?

Postoje dobri razlozi i da se bude optimističan i pesimističan.

1597322759_sunflowers-3640938_1280.jpg
Foto: Pixabay

Optimisti u svemu pronalaze dobre strane i zbog toga su vedrije naravi od drugih. Pesimisti, s druge strane, mogu da kažu da nikada nisu razočarani nekim stvarima, jer su i na početku imali mala očekivanja u vezi sa njima.

Pročitajte još: ZA SRBE SPECIJALNA PONUDA! U ovom hotelu deca borave BESPLATNO, a dobija se i POSEBAN POPUST (FOTO)

Foto: Pixabay

Ipak, možda su osobe sa realističnim očekivanjima te koje osećaju najveće psihološko blagostanje. To je bar zaključak nove naučne studije koja je pokušala da otkrije kakav životan stav nas čini najsrećnijim.

David de Meza iz Londonske škole ekonomije i Kris Doson iz Univerziteta u Batu su analizirali podatke 1.601 individue, sakupljene u periodu od 1991. do 2009. Podaci su se ticali njihovih stavova po pitanju lične sreće, finansija, zadovoljstva u braku i drugih relevantnih stvari.

Pročitajte još: GOVOR TELA koji treba izbegavati: Kako da uspostavite DOBRU KOMUNIKACIJU

Osobe sa realističkim očekivanjima osećaju veće psihološko blagostanje!

Inteligentno sklopljenim pitanjima istraživači su uspeli da identifikuju koje od ovih osoba su optimistične, koje pesimistične, a koje realistične. Nakon što su tako klasifikovali učesnike eksperimenta, oni su pokušali da otkriju koja grupa od ovih je najviše zadovoljna svojim životom.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: "Muž me je slikao 1992. i rekao da je ovo POSLEDNJA NOĆ KOJU ĆU PROVESTI ŽIVA, a evo gde sam SADA (FOTO)

Zaključak njihove studije je da osobe sa realističnim očekivanjima osećaju veće psihološko blagostanje od onih koji očekuju previše ili premalo od života. Pesimisti su češće bili depresivni od realista, a isto važi i za optimiste. Realisti su najbolje podnosili razočaranja, dok je optimistima bilo teško da se suoče sa izneverenim očekivanjima. Ni pesimisti se nisu dobro pokazali po ovom kriterijumu iako bi oni u teoriji trebalo da budu već psihološki spremni na razočarenja.

Optimistima je teško da se suoče sa izneverenim očekivanjima!

Istraživači su na kraju naglasili da optimizam sam po sebi nije loš. Problematično je jedino kada smo preterano optimistični i ne dozvoljavamo realnosti da se umeša u formiranje našeg stava po nekom pitanju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.