Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Постоји научно објашњење: Женама су руке хладније него мушкарцима из ЈЕДНОГ РАЗЛОГА

Истраживање дало занимљиве резултате

1669546954_shutterstock_1930558511.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно сте приметили да се жене више жале на хладне руке током зимског периода него мушкарци. Стручњаке је занимало да ли постоји научно објашњење за то, па су спровели истраживање чији је циљ био да се утврди због чега су припадницама нежнијег пола руке хладније.

Узрок ове појаве лежи у мишићној маси. Мишићна маса је оно што руке "греје" и чини топлим, а како мушкарци имају више мишићне масе него жене, њима су руке мање хладне.

Прочитајте још: Шест метода које могу да ублаже стрес: Неке не бисте очекивали (ФОТО)

Научници са Кембриџа спровели су истраживање тако што су од учесника експеримента затражили да руке држе у леденој води три минута. Учесници који су имали више мишићне масе брже су угрејали руке, а доказ су биле и слике са термалне камере. Резултати су били помало изненађујући за стручњаке који су сматрали да масти играју већу улогу:

Увек смо мислили да су масти најважнији фактор терморегулације, али испоставило се да главну улогу играју мишићи. Људско тело је невероватно, динамички систем користи мишиће да ствара топлоту како би загрејао остатак тела, укључујући и руке – објаснила је једна од ауторки истраживања.

- Мања је вероватноћа да ће жене имати доста маси на рукама, али је већа вероватноћа да ће чешће носити рукавице, него мушкарцу – изјавила је докторка Стефани Пејн која је предводила експеримент.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas