Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Потребна вам је концентрација? Овако музика утиче на организам

Музика је веома користан алат за регулисање нашег расположења.

1628519686_Depositphotos_138136738_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Музика је од давнина део људских ритуала, а са развојем уређаја за њено репродуковање, музика је готово свеприсутна у нашим животима. Чујемо је у продавницама, тржним центрима, ресторанима и на послу, а многи од нас и своје слободне тренутке проводе уз музику.

Музика као лек

Музика је наш савезник у борби против стреса и анксиозности, а њено терапеутско дејство познато је већ хиљадама година. Шпански краљ Филип В (1705-1782) наводно се ослободио својих менталних тескоба редовним одласком у оперу у периоду од десет година, а у Библији је записано да је Давид свирао харфу за краља Саула како би олакшао његову физичку и психичку патњу.

Прочитајте још: Ваша деца свакодневно у ПАРКОВИМА дирају једну од најотровнијих биљака, а да тога нисте ни свесни?! Ево о којој биљци је реч...

Дружење уз музику

Музика спаја људе. Она јача наше постојеће везе са окружењем, а такође игра важну улогу и у љубавним ритуалима. Музика са израженим ритмом охрабрује људе да почну да плешу једни с другима, а она са памтивим стиховима и рефренима да заједно певају.

Тужна музика

Чак и тужна музика може позитивно да делује на наше ментално стање. Људима прија да слушају овакву музику када су тужни јер их то подсећа да нису једини који са суочавају са неким проблемом или последицама неког немилог догађаја. Наравно, не реагују сви једнако на тужну музику, због чега треба бити опрезан када је препоручујемо другима.

Боља концентрација

Није случајно да људи тренирају уз музику, пишу уз музику и обављају канцеларијски посао уз музику, под условом да им надређени то дозвољавају. Музика многим људима помаже да се фокусирају на ствар коју раде и чини их ефикаснијим. Постоје, међутим, нека правила када је у питању коришћење музике у ове сврхе. Препоручује се, на пример, да пишемо искључиво уз инструменталну музику, радимо јогу уз опуштајућу музику, а трчимо уз неке мало полетније ритмове.

Прочитајте још: Потребан вам је један минут: Одговорите на ОСАМ ПИТАЊА и откријте ИСТИНУ о себи

Понашање потрошача

Више истраживања потврдило је да музика утиче на понашање потрошача у радњама, али и гостију у ресторанима. Када је она бржег темпа, потрошачи се мање задржавају испред полица у радњи него када је она споријег темпа, а угоститељи пуштају полетну музику када им је циљ да имају већи проток гостију, јер онда њихове муштерије брже завршавају своје оброке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas