Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Православни верници данас обележавају преподобног Захарија: Светац који се замонашио још као дете

Преподобни Захарије млад се упокојио у Господу

1649165776_svetizaharije.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Син Кариона Мисирца  који се замонашио у Скиту. Достигао је огромно смирење и врлине, па му је и дању и ноћи срце било испуњено благошћу. Био је млађи од многих стараца и очева у Скиту, али је достигао такве врлине да су и старији желели да уче од њега.

Једном га је упитао Св. Макарије: Реци ми, шта је посао монаха? Захарије му је одговорип: Зар мене питаш, оче? На то му ава Макарије одговори: Да, чедо Захарије, јер ме неко у души потстиче да те то упитам. Захарија рече: По моме мишљењу, оче, посао је монаха - приморавати себе на све за повести Божје.

Једном приликом аве Мојсије упита Захарију: Реци ми, шта да радим? Чувши то, Захарија се баци пред ноге аве Мојсију, говорећи: Ти мене питаш, оче? Старац му рече тад: Веруј ми, чедо, видех Духа Светог где сиђе на тебе, и то ме принуди да те питам. Тада Захарија скиде свој кукуљ/камилавку  (тј. монашку капу), баци је под ноге и , пошто је изгазио, рече: Ако човек не смрви себе овако, не може бити монах! - Његов отац, ава Карион, говорио је: Ја сам многе трудове и подвиге поднео, веће од трудова сина мог Захарије, али нисам достигао ту духовну меру као он због његовог смирења и ћутања.

Када преподобни Захарија беше на самрти, упита га споменути аве Мојсије: Шта видиш? Захарија му одговори: Није ли боље, оче, да човек ћути? На то аве Мојсије одговори: Да, чедо, боље је, зато и ћути. У тренутку његове смрти, ава Исидор, који је седео поред њега поред њега, погледавши у небо, рече: Радуј се, чедо моје, Захарија, јер ти се отворише врата небеског царства

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas