· · Коментари: 0

Први утисак формирамо за 27 СЕКУНДИ: Уз помоћ пет савета импресионираћете особу коју упознајете, а једна ствар је битнија од ИЗГЛЕДА

Истраживања спроведена у Великој Британији дала занимљиве резултате

1682334721_shutterstock_660337975.jpg
Фото: Shutterstock

Прве ствари које примећујемо у сусрету с другим људима су њихов осмех (23 посто), њихове очи (13 посто), а оно што називамо првим утисак формира се за само 27 секунди, показала је студија на основу истраживања које је спроведено у Великој Британији, пише Тхе Миррор.

Више од трећине одраслих (35 посто) сматра да је први утисак кључан када је у питању успостављање нових односа, а једнако је толико оних који верују да је тешко променити тај први утисак кад га једном усвојимо.

Као резултат тога, анкета спроведена међу 2000 људи показала је да се 40 посто људи осећа нервозно, а 35 посто њих чак и анксиозно кад упознају неког новог.

С друге стране, чак 82 посто испитаника каже да се, кад им се друга страна осмехне, осећају самоувереније током упознавања. Половна анкетираних (51 посто) осећа да је пријатељски осмех најбољи начин да оставите добар утисак на неког кога сте тек упознали. Следе добри манири (43 посто) као и директан контакт очима (35 посто).

Остале методе укључују долазак на време (29 посто), разговор који тече (23 посто), те паметно (природно) облачење (15 посто).

Истраживање је идентификовало и ситуације у којима људи највише желе да импресионирају друге. Као три најважније ситуације наметнули су се интервју за посао (68 посто), љубавни излазак (52 посто) и сусрет с родитељима партнера (38 посто).

Тренер односа Шарлин Даглас каже да прве утиске о људима несвесно стварамо сваки дан.

– Шта неко носи, како то носи и колико се често смеши, то може да игра кључну улогу у начину на који обликујемо мишљење о тим људима – каже. Додаје да улога осмеха показује да је важно водити рачуна о здрављу усне дупље и зуба, као и о одећи, како бисмо били сигурни да ћемо оставити позитиван утисак или сензационалан траг онда кад нам је то важно.

Студија је такође утврдила да ће људи, кад се први пут сусретну с неким важним, покушати да делују љубазно и пријатељски. Чак 43 посто испитаника исказало је да се труди око тога. Више од четвртине испитаника верују да је поверење које се стиче у тим тренуцима кључно за први утисак, а чак 63 посто испитаника верује да оно траје за цео живот, преноси 24сата.хр.

Многи кажу да им је за самоуверени став код упознавања важан и добар сан (44 посто испитаника), свежи дах (44 посто) као и нова одећа (29 посто). Занимљиво је и да испитаници верују да у 45 посто ситуација успевају да оставе позитиван утисак.

Више од две трећине, или 68 посто испитаних, осећа да имају добар инстинкт за процену утиска, а трећина испитаних верује да то могу проценити за мање од 10 секунди. Чак 54 посто испитаних верују да се први закључак који имају о другој особи обично потврди као истинит.

Шарлин Даглас издвојила је неколико савета о томе како успешно оставити добар утисак на друге:

1. Покажите интересовање

Док нека особа говори, желећете да покажете да је заправо и слушате и то климањем главом у одговарајуће време. То одаје утисак да сте потпуно ангажовани око тога што говоре. Одржавање контакта очима и кимање главом показује да сте укључени и да вас занима оно што друга страна дели с вама.

2. Постављајте питања

Пронађите тренутак кад је примерено поставити питање да вам се разјасне ствари или да добијете више информација, што је додатна потврда да сте заинтересовани за комуникацију. Важно је разумети шта треба да урадите или кажете приликом комуникације с другима како бисте тиме отворили пут за своје укључивање у разговор.

3. Велики осмех отвара пут

Многи кажу да осмех може бити заразан и да може да помогне да се друга страна осети повезано с вама. Осмех и смех уопштено помажу другима да се осећају пријатно у вашем друштву, те показује вашу забавни карактер. То су моћни невербални знакови који одају поуздану и отворену особу.

4. Будите тачни

То показује ваш интегритет и помаже другој страни да верује да се може да се ослони на вас. То може помоћи јачању поверења у ваша обећања, али и у то да ће вас друга страна подржати кад буде потребно.

5. Будите позитивни

Кад први пут сретнете некога, први утисци се рачунају. Обавезно користите позитиван језик који показује узбуђење и ентузијазам, ако је прикладно за ситуацију. Будите аутентични у томе. Позитиван и пријатељски тон помаже другима да створе добар први утисак о вама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.