Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет знакова да сте ПАСИВНО-АГРЕСИВНА ОСОБА: Проверите да ли спадате у ову групу

Пасивно-агресивним особама су изражене следеће особине

1682086230_pasivna-agresija.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако са лакоћом можемо да утврдимо знаке пасивно-агресивног понашања код других, тешко нам је да уочимо када их ми показујемо. Потискивање беса захтева огроман фокус и не преостаје нам много пажње која би нам помогл ада освестимо да управо пролазимо кроз свој пасивно-агресивни тренутак. Што више људи око нас реагују на начин који даље оснажује наше пасивно-агресивно понашање то нам је теже да га идентификујемо. На пример, ако добијете пажњу сваки пут када се дурите, неко вас пита како сте и учини нешто да вас орасположи, а без потребе да ви вербално изразите своје разлоге или потребе – резултат је да сте усвојили модел понашања: ако се дурим добијам подршку. На дуже стазе ова тенденција да без отворене комуникације користећи пасивно-агресивне моделе понашања добијамо шта хоћемо, може бити изузетно штетна за било који однос.

Уколико сте забринути да сте можда баш ви пасивно-агресивна особа у односу, прочитајте којих 5 знакова ће вам показати да ли је то тако. 

1. Мислите за себе да нисте конфликта особа и да се никада не љутите (у апсолутним вредностима)

Уколико код себе примећујете тенденцију да имате врло антагонистичка осећања према бесу и љутњи – „Ја се никада не љутим на друге“ – то је знак да свој бес највероватније исказујете пасивно. Чињеница је да сви имамо агресивна осећања с времена на време и покушај да их потпуно потиснемо доводи до пасивно-агресивног понашања. Уколико мислите да немате никаква искуства са љутњом или иритацијом – и ово је знак да се ова осећања сублимишу на неки други начин и ослобађају кроз друге канале.
Уколико свој приступ видите као потпуно неконфликтан, а с друге стране људи реагују као да сте их увредили – то је знак пасивне-агресије коју ће ваш саговорник непогрешиво осетити и биће фрустриран, јер не можете да отворено комуницирате како се осећате.

2. Други вам говоре да нисте директни када је реч о осећањима

Као што ви лако уочите пасивну-агресију код других тако и наша околина лако може да спази ове особине код вас. Уколико вам блиски људи често говоре да околишате око тога како се осећате и избегавате да јасно комуницирате своје потребе или вам говоре да сте узрујани када сте ви убеђени да сте потпуно неконфликтни и смирени – и ово може бити знак да показујете облике пасивно-агресивног понашања.

3. Изговарате ствари које не мислите

Често говорите ДА када мислите НЕ и обрнуто. Често говорите оно што вам омогућава да избегнете конфликт по сваку цену али ако су речи које изговарате у потпуној супротности са оним како се осећате – велика је шанса да ће пасовна-агресија само још више да настави да се крчка у вама.

4. Често прибегавате сарказму како бисте исказали како се осећате у расправи

Сарказам не значи да покушавате да скренете пажњу са теме али ако га најчешће користите када сте узрујани – онда је знак пасивно-агресивног понашања.

5. Очекујете да други једноставно“скапирају“ како се осећате

Ако осећате фрустрацију зато што неко једноставно не разуме како се осећате а нисте се потрудили ни да покушате да објасните своја осећања – то је пасивно-агресивно понашање. Очекивање да ће нам блиски људи прочитати мисли на основу нашег пасивног понашања је сигуран пут у лавиринт неспоразума и конфликта.

Како да престанете да будете апсивно-агресивни?

Пре него што уопште можете да комуницирате како се осећате морате да препознате и признате да и ви доживљавате осећања беса, љутње и агресије. Добра вежба може да буде да сваки дан одвојите мало времена и идентификујете вербално осећања која имате (нервозна сам, узбуђена сам, бесна сам, срећна сам). Важно је да дозволите себи да запишете и негативна осећања која се појављују. Када им дозволите да се појаве можете да вежбате да вам буде удобно са њима: „У реду је, дозвољено ми је да искусим ова негативна осећања и мисли и то не значи да сам лоша особа већ да сам здрава особа.“

Важно је да знамо како да се понашамо када имамо негативна осећања или мисли, а не да себи не дозволимо да их имамо. Она су нам користан путоказ о сопствним потребама и очекивањима које имамо од других. На пример, тек када препознате и признате да сте незадовољни у својој вези можете да комуницирате са партнером о својим потребама и да радите на побољшању односа.

Када комуницирате о својим осећањима, освестите да друга особа можда неће реаговати како се ви надате: препознајте да баш као што ви имате права на своја осећања и мисли тако и друга особа има исто право. Конфронтацииј аможе бити страшна али избегавање сукоба уз пасивно-агресивно понашање је још горе.

Покушајте да будете и саосећајни према себи док интимно истражујете свој унутрашњи свет негативних осећања и потреба.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas