Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЗБИО ЦЕО ХРАМ ПА ПОСТАО СВЕТАЦ: Данас је свети мученик ЕВПСИХИЈЕ

Српска православна Црква и њени верници данас прослављају светог мученика Евпсихије

1713712170_Untitled.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

У време цара Јулијана Оступника, када су у Кесарији управљали црквом Божјом св. Василије Велики, овај Евпсихије ступио је у брак са угледном девојком.

Али није му било суђено да и једног дана буде са њом у браку. На дан њихове свадбе десио се незнабожачки празник за жртвоприношењем Фортуни. Евпсихије се наљути и оде да разбије цео храм, тако је и било!

Чувши за ово цар Јулијан, разљутио се и наредио да се сви виновци посеку, да се многи хришћани узму у војску, да се удари данак на хришћане и да се о њиховом трошку поново изгради храм Фортуни, али и да се граду одузме почасно име Касерија ( које му је дао кесар Клавдије), и назове га именом Маза. Св. Евпсихије био је најпре везан за дрво и мучен, а потом и посечен, 362 године по том догађају цар Јулијан посетио је тај град на свом путу ка Персији, против које су ратовали. Св. Василије изашао му је у сусрет, и изнео три јечмена хлеба у знак почасти и гостопримства. Цар је наредио да се светитељу да једна шака сена као ударје.

- Ти се нама ругаш, о царе, ми ти приносимо хлеб, којим се хранимо, а ти нам дајеш храну за стоку коју ти својом влашћу не можеш претворити у храну за људе- Рече Василије цару. На то ће цар: "знај да ћу те тим сеном хранити кад се вратиш из Персије!"

- Злобни одступник се никада није вратио жив из Персије, јер је погинуо заслуженом и неприродном смрћу. Српска православна црква овај празник слави 9. априла по црквеном, а 22. априла по грегоријанском календару.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas