Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест савета како да превазиђете КРИЗУ СРЕДЊИХ ГОДИНА: Животни период који зна бити веома тежак

Криза средњих година обично почиње да се јавља након четрдесете године

1669294023_shutterstock_514951309.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

После четрдесете године, сасвим је нормално да вас у неком периоду погоди криза средњих година.

Она се код сваке особе различито испољава, али чињеница је да је потребно време да би се превазишла.

Криза средњих година може да вас погоди између 40. и 50. године, али за неке људе то се дешава раније или, обрнуто, касније.

Можда погрешно мислите да се ово односи само на мушкарце, али није тако. Кризу средњих година доживљавају и жене, чак потпуно другачије од мушкараца.

Према мишљењу стручњака, ова криза код људи изазива анксиозност, депресију и осећање страха везано за свест о приближавању краја живота. Са новом животном фазом долазе разне промене.

Прочитајте још: Проверите МОЋ ЗАПАЖАЊА: Да ли можете да је уочите за 30 секунди жабу међу зеленим, жутим и љубичастим лишћем (ФОТО)

Непријатни догађаји попут развода, губитка вољене особе или посла су чести окидачи. Тада људи почињу да сумњају у ствари којима су одлучили да „посвете” живот пре неколико година.

Овај период може да буде веома изазован, фрустрирајући и пун супротстављених емоција.

Неколико савета како да превазиђете ову кризу:

1. Прихватање је кључно

Старење није вредно борбе, то је већ изгубљена битка, и што пре то у потпуности схватите, то боље. Прихватите промене које долазе са старењем – боре, менопаузу, губитак снаге или седу косу. Само треба да прихватите чињеницу да ћете изгледати другачије како будете старили. Али запамтите да то ни на који начин неће утицати на вашу унутрашњу лепоту.

2. Здравље као приоритет

Здравље – и физичко и ментално – мора бити ваш први приоритет. Ако не можете да се носите са својом нагомиланом фрустрацијом, анксиозношћу или депресијом у средњим годинама, будите искрени према себи и признајте да не можете сами. Није срамота тражити стручну помоћ. Када нађете правог психолога, биће вам од користи и уз њихову помоћ ћете моћи да пребродите овај тежак период.

Прочитајте још: Како је настао "ЦРНИ ПЕТАК"? Прича о продавању робова по нижим ценама само је МИТ, а ово је ПРАВИ РАЗЛОГ

3. Саморефлексија

Уроните у своја осећања и сазнајте шта вас испуњава и даје смисао вашем животу. Увек постоји нешто због чега се осећате срећним, испуњеним и корисним. Ваш живот још није завршен, зато схватите овај период као сјајну прилику да преиспитате свој досадашњи живот. Станите, размислите о себи и на крају сву своју енергију посветите само себи.

4. Не осећајте се кривим

Можда до сада нисте имали времена за саморефлексију и превредновање живота. Породица, деца, посао и све друге бриге вероватно вам то нису ни дозвољавале. Али сада то није само хир, већ потреба. Дајте себи дозволу да истражите своје унутрашње ја, своје потребе и животна питања која вас муче. На крају крајева, ради се о вашем менталном благостању и здрављу.

5. Дневник захвалности помаже

Пре спавања увек запишите на чему сте захвални или шта вас је учинило срећним тог дана. Тако можете да се осврнете на ствари или догађаје који су вам развеселили дан и да их радите чешће.

6. Нисте сами

Важно је знати да нисте сами, јер велики број људи доживљава кризу средњих година. Ако ваша породица није разговарала о томе, покушајте да разговарате са својим пријатељима. Искористите моћ друштвених мрежа и пронађите групу за подршку људи који су се борили или се боре са истом ствари као и ви. Можда ће са вама поделити неке савете који ће вам помоћи да поново пронађете смисао живота. Имаћете са ким да разговарате и схватићете да нисте сами.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas