Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСТИНА О БОРАМА: Зашто настају и ШТА ОНЕ заиста ГОВОРЕ О НАМА

Људско лице највише показује знаке старења – преко бора смејалица до линија око очију. Али неки научници сумњају да појава бора може да убрза сам процес старења.

1697721493_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

С обзиром да је најизложенији део људске коже, лице је веома склоно борама јер се на њему сви фактори који су укључени у формирање бора појављују. Постоји низ суштинских промена које чине да кожа постаје тања, слабија и мање еластична, а да се потпорни мишићи, кости и масноћа смањују. Постоји спољашње старење, које настаје услед оштећења од сунца, пушења, лоше исхране и загађења који убрзавају пропадање ткива.

А ту је и утицај физичких захтева: када подигнемо обрве, осмехнемо се, намрштимо се и смејемо, ти изрази стварају линије на нашим лицима. Када смо млади, боре нестају када се наше лице врати у мировање, али како кожа стари, те линије постају трајне.

Прве фине боре могу да се појаве на лицу већ у трећу деценији живота. Често су то хоризонталне линије које прелазе преко чела када подигнемо обрве. Када зађемо у четврту деценију обично се појаве додатне линије, као што су ситне боре око очију, не само од смејања, већ и од оштећења од сунца и жмиркања приликом јаке сунче светлости.

- Свачија анатомија је другачија, па неки људи приликом мрштења имају само једну бору на лицу, а неки две, каже професорка Рејчел Вотсон, извршна директорка Института за истраживање коже у Сингапуру.

Најистакнутије боре дубље су од 2 милиметра

Наше 40. и 50. доносе још више бора, испод очију и око уста, које постају видљивије јер се продубљују. Када пређемо 60 година могуће је да ће се боре појавити на целом лицу, а најистакнутије су дубље од два милиметра. Али набори не настају само од израза лица. Ако спавате на боку или стомаку и у истом положају сваке ноћи, притисак на лице може да изазове додатне боре. Савет: Ако можете спавајте на леђима.

Осим бора које настају због експресивности лица, постоје и боре које осликавају наше лице од ране младости. Кожа има природни „микрорељеф“ и како ткиво с годинама губи дебљину и еластичност, шаре постају све израженије.

“Микрорељеф који је специфичан за сваку особу временом постаје наглашен. Линије које сте приметили у младости полако постају дубље и израженије”, објашњава Мајкл Шерат, професор биохемије на Универзитету у Манчестеру.

Разумевање анатомије бора није једноставан посао

Ако бисте погледали комад наборане коже под микроскопом видели бисте да се мало разликује од коже без бора. Ако се уклони од тензија око ње, бора сама од себе нестаје. Али иза образаца настајања бора постоје и биолошке промене. Са годинама, снабдевање епидермиса свежим ћелијама опада, због чега горњи слој коже постаје тањи. У основном дермису, промене колагена, еластина и супстанци попут хијалуронске киселине смањују снагу, еластичност и способност коже да задржи влагу. У међувремену, веза између два слоја слаби, чинећи епидермис још осетљивијим.

Иако су боре обележје процеса старења, неки научници сумњају да би оне могле да доведу до старења целог тела. Теорија произилази из открића да остарела кожа садржи више мртвих ћелија које су налик остарелим ћелијама. Ове старе ћелије су више од биолошког отпада: оне ослобађају хемикалије које подстичу упалу која је повезана са низом стања – од високог крвног притиска и дијабетеса до отврдњавања артерија и рака. Тренутно се спроводе истраживања како би се видело да ли је наборана кожа пуна остарелих ћелија фактор у опадању когнитивних способности повезаних са старењем.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas