· · Коментари: 0

Славимо зачеће СВЕТЕ АНЕ: Жене данас обавезно треба да ураде ОВУ ствар

Српска православна црква и верници славе обележавају данас празник посвећен зачећу Свете Ане

1671630197_zacece.jfif
Фото: СПЦ

Православна црква и њени верници 22. децембра прослављају празник посвећен зачећу Свете Ане, односно дану када јој се архангел Гаврило јавио и рекао да у себи носи Марију.

Прочитајте још: Светац чији подвизи никада нису заборављени: Данас је ПРЕПОДОБНИ ПАТАПИЈЕ

Праведни Јоаким и Ана нису имали деце пуних педесет година свог брака. Када су већ одустали, јавио им се архангел Гаврило и рекао да су им молитве услишене од Бога и да ће родити ћерку Марију.

Према легенди, Ана је Богородицу донела на свет у својим седамдесетим годинама.

Како кажу веровања, на овај дан, жене не би требало да раде никакве послове, већ само да се моле Светој Ани за заштиту деце или зачеће, уколико још увек немају порода.

У неким селима задржао се пагански обичај, где мајке са женском децом иду око куће и бацају пепео или просо да би сачувале кућу од злих чини.Болесне жене на овај дан одлазе у манастире на молитве, а нероткиње одлазе на конак и остају тамо по три дана, како би се молиле Светој Ани да остану у благословеном стању.

По тадашњем схватању и веровању, они који нису имали децу били су велики грешници, па им је Бог због тога ускратио децу. Тако и други који су имали децу, сматрали су Јоакима и Ану недостојнима. Ипак, они нису губили наду и веру у Бога. Даноноћно су се молили да их Бог обрадује и да на њима учини чудо као некада на Авраму и Сари, Захарију и Јелисавети и да им подари једно дете за утеху у старости. После одређеног времена, Ана је родила кћерку и дала јој име Марија.

Прочитајте још: Три разлога због којих је СВЕТИ НИКОЛА најчешћа слава код Срба: “Пола Србије слави, а друга половина иде у госте”

Њихова кћер је касније родила Христа, те су на тај начин они постали богооци, тј. богопрародитељи. Јоаким је живео 80, а Ана 79 година.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.