Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Списак најпопуларнијих дечијих имена у Србији: Свако од њих носи посебна значења

Ово су тренутно најпопуларнија имена која родитељи бирају за децу

1665238321_jason-sung-V2Sdh6p8dI0-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Већ пар година издвајају се два најпопуларнија имена у Србији - за дечаке: Лука, а за девојчице - Дуња.

Објављен је списак од 5 најпопуларнијих имена за девојчице и 5 напопуларнијих имена дечаке у Србији, а ми вам доносимо њихово значење:

1. Дуња - Значење имена Дуња је: "она која је једра и мирисна као дуња"; "она која је весела и мила"; "она која је рођена када дуње цветају"; "она која доноси добре вести"; "рођена на радост и весеље"; "она која се родила срећна и која ће кроз живот бити весела"; "она која је особа којој се диви свет"; "она какву свет још није виде"; "она особа која ће својом лепотом и великим врлинама освојити свет".

2. Мила - "она која је умиљата"; "особа која је драга; мила; добродушна"; "особа која је свима миљеница"; "она која је рођена да буде омиљена и вољена"; "жена рођена да живи у милости"; "божија миљеница"; "она која је саосећајна; драга; племенита и пожртвована".

Прочитајте још: Како се пише: УКОЛИКО или У КОЛИКО, који облик је правилан?

3. Сара - значење овог имена преведео са хербејског каже да је Сара она која доминира; она која је важна; жена која влада и управља; "света" мајка; нека женска особа високог друштвеног положаја или ранга; књегиња; владарка; библијска личност; "изасланица од Бога"; принцеза; богиња; "светост".

4. Теодора - ово име вуче корене из Грчке и значи "Божији дар". "Жена која је дар божији“; "она коју је бог послао на дар"; "божија изасланица" или "дарована од самог бога да донесе срећу и мир".

5. Уна - "жена која је јединствана"; "једна и једина"; "питома као јагње"; "особа која је уникатна и посебна"; "ћерка јединица"; "прворођена"; "једна".

Најпопуларнија имена за дечаке у Србији:

1. Лука - Ово име носи грчки корен "лукс" што значи светлост, сјај, блиставост, дан, "оно што је светлеће и што обасјава".

2. Лазар - У оригиналном преводу и са хебрејског и са арамејског језика, име Лазар (односно оригиналне форме Елеазар или Азарија) значе – "Бог је помогао"; "Божја помоћ"; "Бог је послао помоћ"; "Бог помаже"; "Бог ће помоћи"; "уз Божју помоћ рођен".

Прочитајте још: Снимак који ће вас згрозити: Жена показала како спрема пилетину, људи коментаришу - "Мора да се шали" (ВИДЕО)

3. Вук - Значење имена Вук је данас „пренесено“, а не „буквално“, те сваки мушкарац који је врли носилац овог имена, добија епитет "особе која је заштитник"; "особе коју не треба љутити"; те "особе која је борац против зла и неправде"; "мушкарац који је снажан; неустрашив и храбар"; "борац".

4. Василије - у пренесеном смислу, може да се протумачи као – "онај који је круна успеха"; "онај који је рођен да влада"; "онај који је рођен као племић или који је рођен за владара"; "онај који има успеха у животу"; "онај који је као краљ"; "особа која је здрава" или "она особа која је мирисна као босиљак"; "онај који се у све меша"; "онај који је "зелен" (у смислу речи наиван или незрео као особа)".

5. Стефан - Име Стефан, у преводу са грчке речи "Степханос", означава круну, владара, "ону особу која је овенчана, крунисана".

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas