Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срби, данас славимо ТОМИНДАН! Ево зашто се каже кад је СВЕТИ ТОМА, седи дома!

Данас се обележава крсна слава којом се слави име Светог апостола Томе, највећа еснафска слава у Срба

1603037649_Sveti-Toma.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве данас славе Томиндан, велики црквени празник посвећен једном од дванаест Светих апостола, Светом апостолу Томи. Према броју верника који данашњи дан славе као крсну славу, налази се на дванаестом месту код Срба, а обзиром да је понедељак, на трпезама су мрсни оброци. 

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

За овај велики црквени празник везују се бројини народни обичаји, који се разлукују од предела земље у којима се обележава као заштитник породичног дома.

Томиндан је дан посвећен Светом апостолу Томи. Овог апостола зову и "неверни Тома", јер није поверовао у Васкрснуће Господа. Према црквеном предању, Исус Христос се поново јавио ученицима, а Томи посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, тако да више не буде неверан.

Прочитајте још: ЛУЧИЋ открио: НОВИНАРКА "ТРЕЋЕГ ОКА" дознала шта је заједнички ЦИЉ Трампа и Путина

Тома је  важио за вредног и радног, он се сматра заштитником разних занатлија.

Тома није био само неверан, већ је и са временом имао проблема. Остало је записано у црквеним књигама да је једини од дванаест апостола који је закаснио на погреб Пресвете Богородице, па је на његово инсистирање отворен гроб. Тада се видело да је њен гроб празан, да се Богородица вазнела на небо, и да је у гробу остао само свети покров који је касније пренесен у цркву у Цариграду.

Ширио хришћанство
Верује се да је он био једини од свих апостола који је проповедао изван граница тадашњег Римског царства. Ширио је хришћанство најпре у Палестини, потом у Персији, а стигао је и до далеке Индије, где је наводно умро мученичком смрћу.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Широм Србије и света, у којима живе православни верници, Томиндан се слави као крсна слава. Познат је и као еснафска слава, коју обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Прочитајте још: Округла и обла ОСТРВА у Атлантику и Пацифику се ПОЈАВЉУЈУ и НЕСТАЈУ, а све се ПРЕПРИЧАВА

Тома је  важио за вредног и радног, он се сматра заштитником разних занатлија. Верује се да је Свети Тома заштитник столара јер је и сам био дрводеља, а предање каже да  је једном пред њега изашао ђаво у облику лепе девојке, која га је искушавала. Свети Тома се загледао у њу, ударио сечивом у камен и отупио своју секиру.

Због тога се толико наљутио да је из облака изазвао незапамћену кишу и њоме утопио ђавола. 

Народна веровања

У неким крајевима Србије верује се да овај светитељ штити домаћинство од вукова. Срби верују и да је Свети Тома од облака одузео печат захваљујући којем народу доноси кишу као благодет, а не олује које уништавају све пред собом.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Срби верују и да би Свети Тома, кад би се наљутио, земаљском свету могао да донесе и други потоп, али у томе га кочи Пресвета Марија, која га надгледа.

На Томиндан који није црвено слово се обично никуд не иде и постоји изрека "Свети Тома, седи дома".

Док се у недељу по Ускрсу слави догађај везан за "неверовање" Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas