Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је НОМОФОБИЈА? Многи је имају, а да тога нису ни свесни

Употреба мобилних телефона последњих година експоненцијално расте, посебно након појаве паметних уређаја

1673275881_shutterstock_1734170210.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Паметни телефони су сада наши сапутници на послу, у друштву, у слободно време, па чак и у породичном животу. Међутим, прекомерна употреба може довести до проблема зависности и страха.

Ако размислимо о томе шта највише гледамо током дана, одговор вероватно не би били наша породица или пријатељи, нити телевизија или књиге - већ мобилни телефон. Тај мали уређај чини велики део наших живота са радним имејловима, порукама, друштвеним мрежама или видео записима... У екстремним случајевима, то може довести до онога што је познато као "номофобија", поремец́аја који су стручњаци описали као болест 21. века.

Шта је номофобиија?

Ово је страх да чак и на тренутак останете без мобилног телефона. Као што је приказано од стране научника, истраживачи су спровели многа истраживања да сазнају како се осећају људи у овим тренуцима. Жене се чешће суочавају са овом врстом фобије у односу на мушкарце, иако се јачи пол често осигурава куповином и коришц́ењем два телефона. Током истраживања, утврђено је да ова фобија погађа најчешц́е младе људе.

Прочитајте још: Како се пише: НАЈЈЕФТИНИЈИ или НАЈ ЈЕФТИНИЈИ, искључиво један облик је правилан

Постоји неколико разлога:

Модерни људи су навикли на то да многе проблеме могу решити уз помоц́ мобилног телефона, који помаже да се повежете са правом особом у право време. И ако је ова прилика изгубљена, власник уређаја почиње да осећа анксиозност. А, ако се ове непријатне ситуације понављају, искуство се може претворити у фобију. Немогуц́ност да се приступи Интернету може довести до развоја НОМОФОБИЈЕ. Многи људи свакодневно користе Интернет, тако да ако изненада то постаје немогуц́е, они нец́е бити срећни.

Пропуст да се добију потребне информације

Данас, уз помоц́ мобилног телефона може да се сазна све, а то је свакако веома згодно. Али, без таквог уређаја многи људи се не могу кретати, кувати или радити. Ако је телефон искључен или изгубљен, то ц́е довести не само до непријатности, већ и до великог страха код власника.

Прочитајте још: Проверите своју МОЋ ОПАЖАЊА: Колико брзо можете да пронађете три празне чаше на слици?

Како утврдити да ли патите од номофобије?

  • Ваше очи су стално у потрази за телефоном.
  • Често проверавате телефон да бисте сазнали да ли је порука стигла.
  • Увек држите телефон у торби, џепу или руци.
  • Ако се телефон искључи изненада (или изгуби сигнал), почнете да бринете.
  • Ако не можете да укључите телефон, нервозни сте и љути.

Како се носити са овим проблемом?

Борба са номофобијом је тешка, јер модеран начин живота је у директној вези са употребом мобилних уређаја. Ипак, ево неколико савета који ц́е вам помоц́и да се ослободити од опсесивних страхова:

Можете написати све најважније бројеве у именику и у случају хитне потребе да позовете са неког другог телефона. Ова једноставна мера ц́е помоц́и и смањити вероватноц́у губљења додира са важним људима у право време.

Ослободите се апликација које буквално чине да стално проверавате свој телефон. Онда ц́ете га вероватно мање додиривати. Покушајте што мање да користите телефон. Узмите га у руке само када је апсолутно неопходно. Није потребно да стално проверавате друштвене мреже, позиве и поруке, или приступ интернету.

Покушајте да заменитие телефон другим предметом. Да бисте се пробудили, не навијајте аларм на телефону, већ користите будилник. Идите на Интернет са рачунара, позовите са фиксног телефона. На пример, можете провести цео дан без мобилног телефона или чак цели викенд. Али прво, обавестите о вашем кретању рођаке и пријатеље, тако да не мисле да са вама нешто догодило. Ако вам је тешко да се одвојите од телефона за тако дуг период, почните са неколико сати. Не заборавите да су пре само десетак година, људи без мобилног телефона живели дивно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas