Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈЧУДНИЈE ФОБИЈE НА СВЕТУ: Вероватно НИСТЕ НИ СЛУТИЛИ да ови страхови постоје

Фобије, односно ирационални страхови могу и те како да утичу на квалитет живота особе која их има, а ево неколико за које вероватно нисте чули...

1711460728_shutterstock_2138418929--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Фобија (грчки пхобос) је термин којим се дефинише ирационалан страх, онај који је неоснован и претеран. Ова врста страха је такође трајна.

Вероватно сте чули за фобију од паукова, висине, гужве или веома уских простора. Поред ових страхова које има не тако мали број људи, постоје и они мање уобичајени. Већина људи се готово свакодневно бори са страховима и негативним мислима, али можете ли да замислите да се неко плаши косе или, пак, размишљања? Да, такви страхови постоје, а ово су 5 најнеобичнијих фобија на свету:

  • Фронемофобија
  • Хетофобија
  • Сомнифобија
  • Декстрофобија
  • Ергофобија

Фронемофобија: страх од размишљања

За већину људи је уобичајено када имају неки проблем или покушавају да пронађу неко ређење да пожеле да а "остану сами са својим мислима". Међутим, има и оних који би дали све на свету да не буду сами када превише размишљају. Психолози кажу да би фронемофобија могла да проистакне из чињенице да се овај тип људи плаши лоших мисли, оних које би могле да их уплаше и које не могу да контролишу.

Хетофобија: страх од косе

Док се неки људи плаше само да ће им коса опасти, постоје и они који се екстрено плаше својих власи.

Сомнифобија: страх од спавања

Постоје људи који се плаше да оду у кревет, јер осећају да губе контролу над собом. Честе ноћне море могу да  допринесу развоју овог страха.

Декстрофобија: страх од предмета који се налазе на десној страни

Постоје људи који једноставно не могу да поднесу да виде предмете на десној страни. Начин на који се боре против ове фобије је да, на пример, радни простор организују тако да све слажу са леве стране.

Ергофобија: страх од посла

Неки људи се до очаја плаше било које врсте посла, било интелектуалног или физичког. Такође се и плаше да траже посао. Лаицима би ово могло да звучи као пука лењост, али ипак је реч о реалном страху, а не избегавању рада и обавеза.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas