· · Коментари: 0
фобије

Шта је агорафобија? Обратите пажњу на ове симптоме

Да ли сте чули за агорафобију и да ли је можда примећујете и код себе?

1658757255_tramway-g57a398189_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Уобичајено се мисли да је агорафобија једноставно страх од боравка на отвореном простору, али је много више од тога. Прво и најважније, агорафобија је анксиозни поремећај.

Уобичајена места на којима се појављују страхови код оних који имају агорафобију укључују јавни превоз, као и свако место где постоје дуги редови или гужве, као што су продавнице или тржни центар. Остала места која изазивају страх су отворени простори попут паркинга и затворена места попут канцеларија и позоришта.

Према истраживањима агорафобија обично погађа жене више него мушкарце, а иако анксиозни поремећај може да се јави у било ком узрасту, он обично погађа људе између 25-35 година, пише Медицал Невс Тодаи.

Прочитајте још: Откривамо шта ваша боја очију говори о вама (ФОТО)

Симптоми агорафобије

Знаци да особа има агорафобију нису увек сасвим јавни. У раним фазама, особа може само да избегава гужву и мале просторе, али како анксиозност расте могуће је да особа у потпуности обустави изласке из куће.

У почетку, људи могу да почну да се осећају анксиозно док су на местима на која обично иду, као што су школа, посао, куповина или други друштвени догађаји. Могу да примете убрзан рад срца, осећају вртоглавицу, знојење, дрхтање и језу. Такође могу да добију мучнину или дијареју. Како анксиозност расте и настављају да се осећају заробљеним у тој ситуацији, могу да се осећају као да умиру јер не знају шта се дешава са њиховим телом. Тако се осећа и напад панике, јер људи склони агорафобији су такође склони нападима панике.

Прочитајте још: 5 најлепших кратких ЖЕНСКИХ имена: Она имају јаку симболику и прелепо значење

Иако узроци агорафобије нису у потпуности схваћени, истраживачи верују да постоји јака генетска компонента овог стања. Може да се јави чешће код људи чије породице имају патолошку склоност ка фобијама. Ипак, агорафобија такође може да се деси након неке животне ситуације изазване стресом, пише Тхе Лист.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.