Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта заправо значи израз "КЕВА"? Води порекло од заједнице која је вековима живела на Дорћолу, али је нажалост страдала током стравичних злочина

Порекло израза "кева" и "ћале" многи не знају - ево објашњења

1706360082_Foto-Shutterstock-keva.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Изрази "кева" и "ћале" често се могу чути у жаргонском ословљавању мајке и оца.

Ове две речи за ословљавање родитеља често се воде као део "уличног говора", међутим, приметно је да се често употребљавају када међу особама постоји висок степен блискости.

Са друге стране, маме су се често љутиле када би, у периоду пубертета њихових миљеника и миљеница, постајале "кеве".

Дуго се мислило и да овај назив носи погрдно и увредљиво значење, међутим, истина је потпуно другачија.

Шта значи кева?

Жаргонски израз "кева", који се одомаћио у српском језику, представља изврнуту интерпретацију речи "некев" која је у језику дорћолских Јевреја Сефарда означавала мајку.

Нажалост, ова јединствена етничка заједница, која је вековима живела на Дорћолу и ту оставила дубок траг у нашој култури у бројним областима, потпуно је нестала под злочинима немачких нациста током Другог светског рата, а успомена на њих сачувана је и кроз овај израз.

У многим нашим крајевима реч КЕВА долази у различитим значењима

1. кева – означава штап коме је горњи крај савијен за згодније држање руком: "Чобани савијају сами себи кеве од лесковине, врбовине, дреновине." Тако да ако неко своју маму назива "кева", онда то може да се тумачи као знак поштовања и љубави, јер се на маму ослањамо стопроцентно и тај ослонац нас никада не издаје.

2. У Хрватској се за козу каже да је кева, а у неким источнијим крајевима кева је синоним за магарицу.

3. Кева је назив за женско дете док га не крсте.

4. Чика Јова Змај каже да се "кева тепа женскима, којим је име Параскевија, Макевија и још тако", док је код Вука Стефановића Караџића то "женско име".

5. Код Јевреја "нªкева" означава свако женско биће.

6. Једно тумачење је да реч "кева" долази од глагола "кевати", што значи давати. А ко нам највише даје, него наше мајке?

7. А опет, једно тумачење каже да "кевати" долази од такозваних кодираних/тајних језика као што је, нпр. шатровачки или кокни (цоцкнеy) у енглеском језику. Обично су се раније њиме користили лопови и криминалци да би сакрили право значење речи. У ранијем периоду такве "тајне речи" су биле: кинта (новац), клопа (храна), расцопати (разбити), зацопати се (заљубити се), шорка (туча)… Оне су се у ово савремено доба толико распростаниле, да више нема никакве тајновитости у њима. Доста ових речи је настало маскирањем српских речи "страним речима". Будући да лопови баш и нису неке полиглоте, користили су свој народни језик. Овакве речи често настају мешањем српског и албанског језика. Сматра се да је "кевати" настало од албанског "ке" (имаш) и српског давати, а касније је изведена именица "кева" за онога који даје (као што мајка вечито даје).

Шта значи ћале?

Реч ћале, са друге стране, настала је као скраћеница од "ћаћа", који је карактеристичан назив за оца на "западној страни".

Чак је и чувени Момо Капор посветио цео један есеј објашњавајући психологију "ћалета" правог српског домаћина, који је уједно и најбољи ортак и ауторитет кога се плаше.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas