Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ЗНАЧИ КАДА ИМАТЕ ИСТЕ СНОВЕ? Стручњаци откривају шта то подсвест покушава да вам каже

Ако редовно сањате исте снове са негативним конотацијама, могуће је да треба да обратите пажњу на стресне ситуације и како да се носите са њима.

1715516062_shutterstock_1931621699.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Према америчким научним истраживањима, до 70% људи има снове који се понављају. Већина оних који то доживљавају су жене. Док снови који се понављају нису ништа необично, постоје они са карактеристичном заједничком темом, а верује се да је 77% углавном негативне природе. Иако је њихова појава потпуно индивидуална и треба им приступити другачије, извесно је да су у вези са страховима које особа доживљава или траумама које потискује.

Најчешће теме ових снова су: падање, летење, потрага за тоалетом, испадање зуба, немогућност говора, повратак у школске клупе, проналажење нових соба у познатом простору, осећај уклетости или немогућност да се изласка из простора. Поред теме, деле и интензитет. Они су изузетно стварни и веома их је тешко запамтити у целини након буђења.

Да снови имају скривена значења, у свом садржају је популарна компонента Фројдове теорије, али нема много доказа који подржавају тезу да снови са истим садржајем или темом имају исто значење за све. Ипак, у терапеутском смислу, испитивање значаја које они имају за особу може у великој мери помоћи у откривању проблема. Јер, снови који се понављају могу указивати на потиснуте емоције и ситуације, а без обзира на садржај таквог сна, многи стручњаци сматрају да су снови потенцијални одговор на решавање незадовољених потреба или прераду трауме.

Људи који су под већим психичким стресом чешће имају негативне снове који се понављају, иако недостатак стреса није повезан са пријатнијим понављајућим сновима. Они који пате од ПТСП-а често проживљавају тренутак трауме у својим сновима и суочавају се са њеним исходом.

Негативни снови који се понављају делују узнемирујуће, а размишљање о њима омета свакодневне активности, чак изазива и избегавање спавања, разлог су за посету лекару и одређивање плана терапије. У том погледу, они нису само прозор у вашу подсвест који вам нешто говори, већ прави знак како треба да се суочите са одређеним сегментима свог живота.

Понављајући снови повезани су са широким спектром стања менталног здравља, од стреса и фрустрације до ПТСП-а, тако да су терапија и саветовање кључни у таквим околностима, посебно когнитивна бихејвиорална терапија, за коју се показало да је корисна у лечењу стреса, ПТСП-а и ноћних мора.

Они који још нису спремни за овај препоручени корак могу почети са увођењем рутина које су опуштајуће као и вежбање. Наиме, људи који редовно вежбају имају бољу емоционалну отпорност, па се лакше носе са стресним ситуацијама и практичније реагују у њима. Поред тога, кључно је пронаћи времена за опуштање пре спавања.

О томе смо раније говорили, али треба нагласити да је здраво одвојити се од електронских уређаја бар сат времена пре спавања, искористити време за медитацију, купање или туширање, негу тела или испробати вежбе дисања. Све ове акције, појединачно или у комбинацији, помажу у смањењу стреса.

Ноћна рутина, у којој треба да се удаљите од обавеза и посветите себи, да рповетрите простор и боравите у тишини са пригушеним светлима, то може да вам поправи сан. 

Причајте о својим сновима. Сличне ствари су се сигурно десиле многима око вас. Отворено разговарајте о томе зашто мислите да су се ови снови појавили, да ли су нестали, у ком су периоду живота били, шта вас је мучило? Али на крају, свакако, ако негативни снови не нестану, покушајте са терапијом.

Много се прича о вођењу дневника снова, али то је и вештина коју треба правилно научити како бисте уз помоћ стручњака дешифровали њихове стварне појаве намењене искључиво вама, из вама познатих разлога, пише сајт Слееп Фоундатион.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas