Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Бадњи дан

Старо веровање: Искрцкајте орах на БАДЊЕ ВЕЧЕ и сазнајте да ли ће вас ПРАТИТИ СРЕЋА

Према народном веровању, крцкање ораха открива да ли ћете имати среће у години која је тек почела

1672999515_shutterstock_550369135.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Назив Бадњи дан је добио по бадњаку који се на тај дан сече и пали, а то је уједно и последњи дан божићног поста.

Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају схватањима и обичајима које народ везује за њих.

Како се обичаји који се везују за бадњак разликују од места до места, интересантно је сазнати у шта све народ верује током ових празника. Рецимо, према једном веровању, на Бадњи дан не би требало да се позајмљује ништа из куће.

Прочитајте још: БОЖИЋ У СРБИЈИ НЕКАД И САД: Једно јело је неизоставно на ТРПЕЗИ, обичаји се разликују у селу и граду, а сви послови морају да се обајвљају у ТИШИНИ

Ако желите да сазнате каква ће вас срећа пратити у години, веровање налаже да на Бадње вече треба да крцкате орахе. Сваки укућанин треба да разбије орах, па уколико је језгро здраво и једро биће радосна година оном ко је тај орах искрцкао. Али, ако је оном ко је орах крцкао плод осушен, тог неће пратити срећа и здравље.

На Бадњи дан и Божић требало би да избегавате расправе јер се сматра да у супротном нећете имати среће.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas