· · Коментари: 0

Стручњак са Харварда тврди: Ако неко покушава да вас увреди, само му поставите ово кратко питање

Ако неко жели да вас понизи, сачувајте смиреност, одговарањем увреде на увреду никако не оставља добар утисак

1685524807_shutterstock_1085676011.jpg
Фото: Shutterstock

Када се неки ваш пријатељ или познаник грубо нашали на ваш рачун или изнесе непријатан, претеран коментар или увреду, вероватно се нађете збуњени и несигурни како да поступите. Ако је ваш први импулс да се понашате као да вас коментар није погодио, имајте на уму да то може довести до још сличних коментара. С друге стране, ако побијете опаску, то би могло да доведе до сукоба или бар до нелагоде.

Сара Џејн Хо, стручњак за бонтон и друштвене конвенције, обучена на Харварду, открива како је исправно реаговати у датој ситуацији. Ако се нађете на удару дрског коментара, најбољи начин да на исти одговорите јесте љубазношћу и постављањем само једног јединог питања!

"Јеси ли добро?", то је све што треба да кажете!

"Ако ми пријатељ каже нешто лоше, ја га обично погледам и питам га: "Да ли си добро?", каже Хо, додајући да не треба користити дрзак и оштар тон, већ онај пријатељски.

Те три просте речи не само да ће сигнализирати да коментар нисте схватили лично, већ и да га нимало не цените, пише "ЦБНЦ".

"На овај начин се не понашам дефанзивно, већ пажљиво и на тај начин стављам другу особу под контролу", истиче Хо.

Када је прећуткивање добра опција?

Ћутање неће имати исти ефекат, и прикладније је користити ову методу када особа која вас вређа није ваш пријатељ и захтева мало више формалности. "Често осећам да када су људи непристојни најбоља ствар је једноставно не рећи ништа. Нека се наслађују и нека се "угуше" у свом лошем понашању", додаје овај стручњак.

Без обзира на то од кога сте добили ружан коментар, не заборавите да не смете да му дозволите да утиче на ваше расположење. "Највећа моћ је доказати да друга особа нема моћ над вама", закључује Хо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ