Од Аткинс дијете до кето, палео или интуитивног начина исхране, данас постоји буквално на стотине различитих дијета и свака препоручује и обећава нешто друго. Док су у прошлости дијетни програми служили искључиво као алат за мршављење, данас је фокус мање на томе како изгледамо, а више на томе да једемо уравнотежене и здраве оброке који ће допринети нашем менталном и физичком здрављу.
Др Ума Наиду, нутриционистичка психијатрица са Харварда каже – збогом култури дијета, добродошла конзумација хране која побољшава наш мозак и квалитет живота.
„У свету здравља и благостања води се много расправа о томе која је дијета најздравија – да ли треба да будемо кето или вегани? Палео или вегетеријанци? А шта је са пескатаријанцима“, недавно је објаснила др Наиду на Инстаграму. „Када радим са пацијентима, постоји једна препорука о исхрани коју наглашавам више од свих других: једите праву, целовиту, непрерађену или минимално прерађену храну.“ Заиста је тако једноставно.
Опасности ултрапрерађене хране
Њен савет се уклапа у ширу дискусију о ултрапрерађеној храни. Недавна студија показала је да је она директно повезана са 32 различита негативна здравствена исхода, укључујући рак, срчане болести, дијабетес типа 2, проблеме са менталним здрављем и повећану смртност. Ипак, многи од нас и даље (често несвесно) једу ову храну више пута дневно – ако не и у сваком оброку. Ултрапрерађена храна укључује пекарске производе као што су кроасани и данска пецива, газирана пића, житарице са много шећера, готова јела и разне друге слатке и слане грицкалице – све оне садрже адитиве, емулгаторе и вештачке ароме које су штетне по наше здравље. Да не говоримо о томе да не садрже готово никакве хранљиве материје, влакна, протеине, здраве масти и фитонутријенте које нуди исхрана богата целовитом и биљном храном.
Једноставно правило: Бирајте праву храну
Фокусирање на конзумирање целовите хране пре свега „може звучати превише поједностављено“, каже др Наиду.
„Наравно да можемо дубље ући у детаље о уносу микронутријената и односима макронутријената, али сматрам да само смањење уноса ултрапрерађене хране може донети значајне користи за ментално и физичко здравље мојих пацијената.“
Што више ултрапрерађене хране једемо, то су веће шансе да ћемо искусити симптоме депресије и анксиозности – зато др Наиду наглашава важност смањења уноса таквих намирница као првог корака ка здравијој исхрани.
Она такође упозорава да многи такви производи на етикетама поносно истичу да су ‘кето-фриендлy’ или ‘вегански’, а ипак садрже састојке који нам штете. То је још један подсетник да увек (али увек) читамо етикету – ако постоји дуга листа састојака које не препознајете, велика је вероватноћа да је производ високо прерађен. Вредно је запамтити – никада нећете пронаћи списак састојака на краставцу или на паковању шљива.
„Када сте у недоумици, бирајте храну у њеном природном, непрерађеном или минимално прерађеном облику. А када купујете запаковану или прерађену храну, обавезно погледајте даље од слогана попут ‘погодно за дијету’ и пажљиво прочитајте листу састојака“, додаје др Наиду. Искористите моћ пасуља, свежег воћа и поврћа, немасних протеина и рибе, целих житарица (попут киное, интегралног пиринча и хељде) и друге хране која долази из природе. Ваше тело, и што је још важније, ваш ум – биће вам захвални.
(Задовољна)
БОНУС ВИДЕО: