· · Коментари: 0
Божић

Сваки укућанин треба да поједе део своје погаче, а новчић се чува на овом месту: Обичаји везани за чесницу

Неизоставни део божићне трпезе је чесница

1673082895_shutterstock_1263182902.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Православни верници сутра славе Божић, а за овај дан везани су многи обичаји.

Такође, свима са ових простора је добро познато да за Божић ваља припремити богату трпезу у којој ће уживати сви укућани и гости.

Један од симбола ових празника свакако јесте и божићна чесница, која није само укусна погача и део трпезе, већ има и симболично значење. Ломљење божићне чеснице једна је од најстаријих и најпоштованијих традиција на нашим просторима.

Прочитајте још: Кад се каже "ХРИСТОС СЕ РОДИ" да ли треба одговорити "ВАИСТИНУ" или "ВОИСТИНУ се роди"?

Она се, по народном веровању, припрема како би допринела срећи и благостању укућана, а у њу се стављају новчић и она особа која га извуче имаће срећу и новац целе године, зрно жита који представља плодну и родну годину, као и гранчица бадњака за коју се верује да доноси добро здравље и плодност.

Погача се ломи на дан Божица најчешће пре ручка, када се прво врти три пута, а затим сваки члан породице одломи по једно парче. По веровању свако треба да поједе свој део чеснице како би у кућу ушла снага и здравље, а онај који пронађе новчић никако не сме да га баци или заборави, већ да га чува на посебном месту.

Након тога, породица се спрема да руча, а трпеза је обично богата и свечана. Традиција налаже да се за време божићних празника посећују се само најближи пријатељи или родбина.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.