Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОЧИНСТВА: Моћ промене која почива у нашим рукама

СВЕТСКИ дан доброчинства, који се обележава сваке године 5. септембра, представља прилику да се истакну позитивни утицаји и акције доброчинства широм света. Овај дан нас подсећа да свако може да допринесе бољем свету, без обзира да ли је реч о малим или великим гестовима љубазности, солидарности и помоћи.

1696426758_394538_svj-san-srca_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Обележавање овог дана има дубок смисао јер нас подсећа на важност чињења добрих дела. Препознавање потреба у нашем окружењу је прва позитивна промена јер нас даље мотивише на предузимање конкретних корака ка стварању бољег света.

Свако од нас може да учествује у стварању позитивних промена у свету.

Међународни дан доброчинства установљен је са циљем да инспирише и позове на акцију људе, невладине организације и заинтересоване стране широм света да помогну другима кроз волонтерске и филантропске активности.

Датум 5. септембар изабран је у знак сећања на годишњицу смрти Мајке Терезе од Калкуте, која је добила Нобелову награду за мир 1979. године „за рад у борби за превазилажење сиромаштва и невоља, који такође представљају претњу за мир“.

Доброчинство - Основни стуб људског друштва

Доброчинство је суштински део људске природе. Кроз векове, људи су непрестано исказивали своју спремност да пруже помоћ другима, било да се ради о директној подршци физичким лицима, волонтирању у заједници или подржавању хуманитарних организација.

Доброчинство има способност да ублажи тешке последице хуманитарних криза, пружи додатну подршку у пружању јавних услуга у областима као што су здравство, образовање, становање и заштита деце. Такође доприноси унапређењу културе, науке, спорта, и очувању културног и природног наслеђа.

Додатно, промовише права маргинализованих и непривилегованих појединаца, ширећи поруку хуманости, нарочито у изазовним временима.

Какво је стање у нашој земљи?

Према последњем доступном извештају Светског индекса доброчинства (Wорлд Гивинг Индеx), Србија је међу три земље, уз Чешку и Кину, које су оствариле највећи напредак у доброчинству. Наиме Србија се са 48. позиције коју је заузимала 2020.год, попела на 27. место у 2021.год. 

 Глобална агенција за истраживања Галуп, сваке године ради истраживање за овај индекс и мери три врсте понашања: донације у новцу, где је Србија на високом 11. месту, помоћ непознатим особама (39. позиција за нашу земљу), и волонтирање за добротворне циљеве, у чему је Србија најслабија и налази се на 116. месту.

Према бази података Гивинг Балканс, током 2022. године укупно је донирано 33,3 милиона евра кроз 4.557 јединствених добротворних акција. Донирани износ по становнику износио је 5 евра. Важно је напоменути да је информација о износу донације била доступна за 37,6% забележених акција.

• Забележена донирана сума  - 33,3 милиона €

• Добротворних акција - 4.557

• Донирана сума по глави становника - 5,0 €

Србија се клања хуманима и одважнима

Ове јубиларне године су Вечерње новости, у оквиру традиционалне и јединствене акције "Најплеменитији подвиг године" уручиле специјалне плакете удружењима и друштвено одговорним компанијама, које самоиницијативно, али и на позив за помоћ - увек одговарају - без трунке размишљања, одговорно, на понос свих нас.

Ти доброчинитељи су Хуманитарна фондација "Буди хуман", компанија НИС, Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР, компаније "Моцарт" и "Пинк медија гроуп".

Још једно признање које се додељује за филантропске доприносе је и „Доброчинитељ”. које се реализује у организацији удружења “Моја Србија” и подршку Центра потрошача Србије и Града Београда.

О каквом је доприносу реч, можда најбоље илуструје податак једне од добитница признања компаније НИС. Наиме ова компанија је од 2009. године у различите друштвено одговорне пројекте и подршку омладинском професионалном спорту уложила готово 5 милијарди динара. Реализација ових пројеката допринела је развоју заједнице посебно у њеним кључним областима као што су јавно здравље и социјална заштита, образовање и наука, заштита животне средине, култура и спорт, са посебним фокусом на младе.

Уз све то, ова компанија може да се похвали да од 2018. године има свој Клуб волонтера чији чланови редовно учествује у волонтерским, филантропским и хуманитарним акцијама. Клуб броји 1900 чланова и до сада је успешно спровео 70 акција са донацијом од преко 6.000 сати у оквиру којих су уређене бројне здравствене установе и установе социјалне заштите, реализоване едукације, уређене бројне зелене површине, пошумљен и очишћен велики број локалитета.

Моћ индивидуалних акција

Имајући све ово у виду, једна од кључних порука и велика мотивација за све је да свако од нас има моћ да промени свет својим индивидуалним акцијама.

Иако се често концентришемо на велике глобалне проблеме, не смемо заборавити да мали гестови доброте и подршке такође имају значајан утицај. Помоћ старијој особи у комшилуку, донација хране локалној банци хране или волонтирање у оближњем азилу за животиње су примери како појединац може да допринесе својој заједници. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas