Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сви користимо скраћеницу за ТОАЛЕТ, а нико не зна шта она заправо значи: Настала је још у 19.веку

Чувена два слова сте сигурно видели небројано пута, али мало ко се запитао шта она значе

1680715856_profimedia-0585219490.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Многи су се изненадили након што су сазнали шта "WЦ" заправо значи, упркос томе што су та слова видели безброј пута док су одлазили у ту исту просторију како би обавили нужду.

Велике су шансе да сте, ако сте икад морали да користите WЦ док сте били на јавном месту, видели та два слова на вратима, али можда нисте превише размишљали о томе што она заправо значе.

Бројни корисници друштвених мрежа сада су остали позитивно запањени након што су сазнали њихово право значење, а које нуди фасцинантан мали увид у историју тоалета и санитарних чворова.

У одговору на упит о томе шта појам "WЦ" заправо значи, један љубитељ историје објаснио је да та слова заправо означавају "wатер цлосет", што је био пристојан израз за коришћење тоалета у данима јавних купатила.

Дословни превод био би "водени ормарић", јер у време када је та скраћеница настала, није било пристојно причати о телесним функцијама, па је ово смишљено као компромисно решење које никог неће увредити.

- У 19. веку реч тоалет није се изговарала у пристојном друштву, нити су телесне функције биле повезане с коришћењем тоалета. Како би се то избегло, измишљен је појам "водени ормарић" за описивање тада новог тоалета на испирање, посебно на јавним местима. Скраћеница "WЦ" сматрала се довољно далеком и пристојнијом од своје функције да би се могла изговорити, иако и даље с мало непријатности и повучености - објаснили су на друштвеним мрежама.

- Не могу да верујем да сам живела са "WЦ" знаком и нисам имала појма зашто се тако зове - коментарисали су на друштвеним медијима.

- Драго ми је што је неко питао јер се ја то питам годинама, али никад нисам гуглао - признају.

Према водоинсталатерској интернет страници Плумбwорлд, фраза "wатер цлосет" први пут је коришћена у Енглеској 1870-их. Изворно познат као "ормарић за испирање", убрзо је постао "водени ормарић" кроз популарну употребу, пре него што је постао "WЦ". 19. век био је период великих иновација за модерне тоалете, а напредак је знатно помогао у побољшању јавног здравља и хигијене. Краљевско домаћинство ангажовало је једног од најпознатијих санитарних инжењера тог времена Томаса Крепера да замени тоалете новијим моделима 1886, преноси Миррор.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas