Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Театар музеј Салвадора Далија: 40 година уређивања простора на крају изгледа овако (ФОТО)

Дали је тврдио да је таленат без амбиције безвредан, а својим начином живота је то у сваком тренутку потврђивао и оправдавао.

1680530056_shutterstock_423629569.jpg
фото: схуттерстоцк
Oglas

Славни надреалиста Салвадор Дали, основао је за живота свој сопствени музеј у свом родном Фигуерасу, у коме је неко време живео а у сутерену музеја је и сахрањен. Музеј Салвадора Далија једна је од најатрактивнијих дестинација за љубитеље уметности и поштоваоце лика и дела чувеног сликара. Ништа боље од ове куће не осликава његов ексцентричан начин живота и необичан рад.

Кућа на себи има прозоре различитих облика и пропорција који пружају поглед на залив Портлигат, место које можемо да видимо на бројним Далијевим делима. Здање је препуно Далијевих предмета и мемоара, собе су украшене ситницама које их чине удобним - сувим цвећем, пресвлакама од сомота, занимљивим теписима, антикварним намештајем...

Поред куће и двориште је невероватно амбијентално и живописно - то је надреалистичка земља чуда са занимљивостима као што је огромна софа у облику усана, Пирели гуме, оријентални базен или обиље џонивских јаја које је Дали сам вајао.

Сам правац – надреализам – настао је из намере да се изнесу слике из подсвесног и из снова, да се поставе изнад реалности са којом комуницирају на специфичан начин. Теорије о сновима и подсвести одиграле су кључну улогу у Далијевом сликарству, након што је упознао Сигмунда Фројда, творца психоанализе. Међу Далијева најпознатија и најупечатљивија дела свакако спадају пљоснати цурећи сатови, односно, слика Постојаност памћења и Искушење Светог Антонија на којој светац покушава да се одбрани од приказа слонова и коња монстурозно издужених ногу.

Прича о односу Далија и Гале заслужује сопствени музеј, али је нераскидив део Далијевог живота и стварања. Гала је била његова супруга, љубавница, пријатељица, саучесница и стална инспирација и омиљени модел, овековечен на бројним сликама.

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas