Oglas
· · Komentari: 0

Teatar muzej Salvadora Dalija: 40 godina uređivanja prostora na kraju izgleda ovako (FOTO)

Dali je tvrdio da je talenat bez ambicije bezvredan, a svojim načinom života je to u svakom trenutku potvrđivao i opravdavao.

1680530056_shutterstock_423629569.jpg
foto: shutterstock
Oglas

Slavni nadrealista Salvador Dali, osnovao je za života svoj sopstveni muzej u svom rodnom Figuerasu, u kome je neko vreme živeo a u suterenu muzeja je i sahranjen. Muzej Salvadora Dalija jedna je od najatraktivnijih destinacija za ljubitelje umetnosti i poštovaoce lika i dela čuvenog slikara. Ništa bolje od ove kuće ne oslikava njegov ekscentričan način života i neobičan rad.

Kuća na sebi ima prozore različitih oblika i proporcija koji pružaju pogled na zaliv Portligat, mesto koje možemo da vidimo na brojnim Dalijevim delima. Zdanje je prepuno Dalijevih predmeta i memoara, sobe su ukrašene sitnicama koje ih čine udobnim - suvim cvećem, presvlakama od somota, zanimljivim tepisima, antikvarnim nameštajem...

Pored kuće i dvorište je neverovatno ambijentalno i živopisno - to je nadrealistička zemlja čuda sa zanimljivostima kao što je ogromna sofa u obliku usana, Pireli gume, orijentalni bazen ili obilje džonivskih jaja koje je Dali sam vajao.

Sam pravac – nadrealizam – nastao je iz namere da se iznesu slike iz podsvesnog i iz snova, da se postave iznad realnosti sa kojom komuniciraju na specifičan način. Teorije o snovima i podsvesti odigrale su ključnu ulogu u Dalijevom slikarstvu, nakon što je upoznao Sigmunda Frojda, tvorca psihoanalize. Među Dalijeva najpoznatija i najupečatljivija dela svakako spadaju pljosnati cureći satovi, odnosno, slika Postojanost pamćenja i Iskušenje Svetog Antonija na kojoj svetac pokušava da se odbrani od prikaza slonova i konja monsturozno izduženih nogu.

Priča o odnosu Dalija i Gale zaslužuje sopstveni muzej, ali je neraskidiv deo Dalijevog života i stvaranja. Gala je bila njegova supruga, ljubavnica, prijateljica, saučesnica i stalna inspiracija i omiljeni model, ovekovečen na brojnim slikama.

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas