Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три ТОКСИЧНА ПОНАШАЊА која одбијају друге људе: Да ли их препознајете код себе?

Многи од нас су несвесни својих поступака

1687352334_osobine-licnosti.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Често примећујемо токсично понашање код других људи, а да ли га примећујемо код себе? Важно је да се често погледамо у огледало и осветимо шта је то што треба да мењамо код себе, да ли нешто лоше утиче на нас, на друге људе, од кога треба да тражимо опроштај, а коме да опростимо... Самосвест је битна како бисмо живели квалитетан живот и имали вредне односе.

Токсична понашања се могу стећи од детињства, а можда и не схватате да их практикујете. Или, можда постоје ствари које радите да бисте се одбранили, тако да не будете повређени, али не схватате да други могу да пате као резултат вашег става.

Ево која три токсична става одбијају људе - проверите да ли их примећујете код себе:

1. "Ја сам бољи од тебе"

Многи људи када некога упознају почињу да се упоређују са том особом. Виши сам, нижи, у бољој или лошијој форми, богатији, сиромашнији, срећнији и, на крају крајева, некако... бољи. Да бисмо појачали сопствени его и умирили своју несигурност, фокусирамо се на начин или начине на које мислимо да смо супериорни у односу на другу особу, осим ако је то неко коме се заиста дивимо и желимо да се угледамо на ту особу, да нешто од ње научимо. Али чак и тада, љубомора може да замени дивљење, наводећи нас да нађемо грешку у нечему, да се фокусирамо на област у којој нас или наше способности или наше моралне процене стављају изнад друге особе.

Да бисте престали да се поредите, оставите по страни разлике и уместо тога се фокусирајте на заједничке елементе и сличности. Запитајте се: у којој мери личим на ову особу? Која су вам заједничка интересовања, вештине, жеље и искуства? Поређење води до разлика, док проналажење заједничких тачака повезује.

2. "Не осуђујем те... али те заправо осуђујем"

Ово су ситуације када се не поредите са другом особом, већ носите наочаре својих ставова и уверења, или онога што друштво диктира, а онда посматрате ту особу кроз та стакла илузије - не размишљајући шта је изнутра. То су ситуације када коментаришемо изглед друге особе, избор одеће, аутомобил, образовање, начин комуникације, животне изборе... Ово се често може такође повезати са токсичним осећањем зависти, када постоји например љубомора јер неко поседује већи стан или скупљи аутомобил, а онда кренете са осуђивањем.

Противотров код овако токсичног стања јесте да станете пред огледалом и подсетите се како то изгледа када вас неко осуђује, како се осећате, да ли је то пријатно искуство... Једно од најважнијих правила живота јесте да не радите другима оно што не бисте волели да они раде вама. Оно и овде важи.

3. "Не обраћам пажњу на тебе"

"Превише си заинтересован и превише си заокупљен собом"; "Не слушаш ме"; "Не обраћаш пажњу намене"... Да ли сте од других људи често добијали овакве рекације? Да ли мислите да је све што кажете, урадите, мислите или планирате важније од онога што друга особа у том тренутку дели са вама? Ово токсично понашање посебно је видљиво у љубавним везама. Одбацујемо оне којима смо блиски и за које тврдимо да их поштујемо, јер њихове мисли, идеје или потребе не третирамо као једнаке по вредности или важности нашим.

Један од начина да престанете да радите ово је да размислите о свим тренуцима када је друга особа показала истинско интересовање за вас. Подсетите се да је важно да слушате, радите на јачању емпатије и освестите да је љубав међусобно поштовање, уважавање и разумевање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas