Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У којим ситуацијама треба да ставите СЕБЕ НА ПРВО МЕСТО? Некада је сасвим оправдано да будете себични

Брига о себи је кључ унутрашње равнотеже и благостања

1689942135_shutterstock_2161993035.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Недостатак бриге о себи и сопственим потребама нам на дуже стазе исцрпљује капацитете да се заиста нађемо другима када им је то потребно. Терапеуткиња Мишел Фелдер каже да ако желимо да пружимо стрпљење, саосећање, љубазност и топлину другима, онда то прво морамо да дамо и себи.

Понекада нам је тешко да проценимо у којим ситуацијама је у реду да будемо мало “себични” и ставимо своје приоритете на прво место.

Сазнајте у којих 6 ситуација је себичност океј!

Већ неко време нисте имали ни тренутка за себе

Самоћа игра кључну улогу у нашем менталном здрављу. Омогућава лично истраживање, може подстаћи креативност и може нам помоћи да напунимо своје резервоаре енергије када много времена проводимо са другима. Ако већ дуже време нисте имали ни тренутак предаха и прилике да седнете сами са собом препорука је да то учините – направите прилику и изађите на “састанак” са собом.

Тренуци које издвојите за себе ће вас напунити енергијом и спречити исцрпљивање и сагоревање.

Осећате да сте “сагорели” од дружења

Уживање у догађајима, дружењима и друштвеним везама је дивно. Међутим, претерано улагање у друштвене активности може довести до тога да осетимо бурн оут. Може да се деси да чешће изговарамо ДА и пристајемо на изласке и држења када то уопште не желимо. Када осетите да се све у вама буни при следећем позиву на неки догађај, дајте себи дозволу да љубазно али одлучно одбијете.

На одмору сте

Дословна дефиниција одмора је „продужени период доколице и рекреације“. Какав год одмор да волите или себи можете да приуштите најважније је да за то време заиста одвојите посао од приватног живота.

Слободно време нам неће послужити ничему ако га заиста не искористимо за одмор. Сасвим је у реду да будете “себични” током две недеље у години и да исључите пословни телефон, не отварате мејлове и радите шта вам се ради.

Студија из 2018. показала је да чак и кратки одмори могу умањити ниво стреса. Учесници студије су приметили да су се после три дана осећали боље физички, имали бољи квалитет сна и побољшано расположење. Занимљиво је да су ове предности и даље биле присутне пет недеља касније.

Радите на неком циљу

Уобичајено да када радимо на неком циљу који је за нас важан имамо мало сужен фокус – сви наши ресурси усмерени су ка остварењу и реализацији онога што смо себи задали. Можда ћемо мање времена посвећивати породици или партнеру или пријатељима. Можда имамо важан циљ да регулишемо неку здравствену тегобу и важно нам је да поставимо себе као приоритет у тој ситуацији.

Залагати се за своје емоционалне потребе је важан коракј ин а путу нашег личног развоја ка оснаживању. Ако оно што радимо нама помаже да будемо бољи и бољи, а друге не повређује, онда практикујемо “здраву дозу себичности”.

Прослављате свој успех

Једна од ситуација када је у реду бити мало себичан је и када прослављамо неки свој успех и велико достигнуће. Када искрено и без лажне скромности можемо да прославимо своје успехе ми показујемо своје истинско ангажовање у сопственом животу.

Оно што је занимљиво јесте да су нека истраживања откриле да прослављање сопствених успеха „наглас“ може имати позитиван утицај на друге (ДеСтено Д. Емотионал Суццесс: Тхе Поwер оф Гратитуде, Цомпассион, анд Приде. Хоугхтон Миффлин Харцоурт; 2018.).

Када навијате за себе, то даје другима дозволу да учине исто.

Суочавате се са животним изазовом

Тренуци изазова ће се дешавати током нашег живота, а то су тренуци када је практиковање неге о себи кључно за наше благостање. Ово није ограничено само на доживљавање губитка, улазак или излазак из везе, рођење деце или суочавање са дијагнозом или пролазак кроз друге значајне промене. Многе ситуације представљају животне изазове за људе и за свакога је то дубоко лично искуство.

Вежбање „себичности“ у овим тренуцима може изгледати као да смо се удаљили од наших одговорности, да се превише ослањамо на друге, да тражимо помоћ и да одвајамо превише времена за самоћу. Саопштите своје потребе и урадите оно што вам је потребно како бисте превазишли емоције као што су туга, свађа или фрустрација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas