· · Коментари: 0
СРПСКЕ КУЋЕ

Овако су СРБИ градили куће: Праг испрскан КРВЉУ, у темељу вино, а "жртва" се мерила свиленим концем

За сваки сегмент живота наших предака био је везан одређени ритуал.

1601465661_Depositphotos_7116981_s-2019.jpg
Фото: Депозит

То је, поготово, било изражено у специјалним приликама попут свадба, жетве, рођења, дизања куће…

Раније када се бирало место за подизање куће строго се водило рачуна да се испоштују сви ритуали.

Дубоко се веровало да оностране силе шаљу повољне и неповољне знаке будућим власницима, те се веровало да су срећна места за одизање куће она на којима су животиње мирне. Тако би, будући власници, на месту где желе да подигну кућу често заграђивали овце и остављали их да преноће. Ако би стадо мирно спавало, то место било је погодно за подизање новог дома.

Прочитајте још: Савети МИЛИЈАРДЕРА: НОВАЦ ипак не купује СРЕЋУ

Још један ритуал практиковао се у Мачви и Шумадији и био је везан за животиње. Наиме, домаћин би ставио четири камена на места где треба да буду четири кућна угла. Следећег јутра завирили би испод камења, те ако би испод сваког од њих пронашли животињицу или инсекта сматрало се да је место погодно за градњу.

Уколико не би ништа нашли, преместили би камење. Поступак би понављали све док се не би појавио повољан знак, а ако га не би било, одустајали би од градње на том земљишту.

Фото: Депозит

Приношење жртве било је обавезно на темељима куће. Жртве су се приносиле прво на темељу, потом на прагу, на огњишту и крову. Извођењем овог ритуала градитељи су желели да умилостиве више силе, чија је наклоност често сматрана променљивом.

Прочитајте још: ОПРАЛА је ЈАСТУК НАКОН 10 ГОДИНА и поделила на интернету, а РЕЗУЛТАТ ЈЕ СВЕ ЗГРОЗИО (ВИДЕО)

Најчешће су клали јагањце, петла или овна, а њиховом крвљу прскали би темеље куће. У појединим крајевима градитељи би уграђивали и животињску главу у темељ куће.

У песми Зидање Скадра од браће Мрњавчевића Вила захтева да принесу људску жртву како би се темељи града одржали. Међутим, у стварном животу људске жртве приносиле су се само симболично. Жртва се сводила на то да се у темеље зароби нечија сенка, која се сматрала еквивалентом душе.

Прочитајте још: СЕЛФИ МАЧКА: Власник заборавио да закључа телефон, и сада сви ДЕЛЕ ФОТКЕ (ФОТО)

Фото: Депозит

Уместо неке животиње, данас се у темељ уграђују флаша с вином, жито или новац. На месту предвиђеном за градњу људи би остављали чашу или флашу пуну вина, ракије, пшенице или брашна. Понегде су је стављали на земљу, негде закопавали или је обесили о пободен штап. Сутрадан би долазили да виде шта се догодило. Ако би све остало недирнуто, место се сматрало погодним. Уколико би нешто недостајало, претпостављали су да је оно халовито и да ту не треба зидати.

Прочитајте још: Конзумирање ПИРИНЧА побољшава САН: Шта кажу ЈАПАНСКИ СТРУЧЊАЦИ

Мајке су посебно морале да пазе децу да не приђу близу док се копа темељ. А мајстори су прибављали жртву тако што би измерили нечију сенку свиленим концем, па би конац узидали у темељ. Тај човек би, по веровању, ускоро умро, а његова душа би преузимала бригу о новој кући, поставши кућни дух таласон.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.