Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ЕВЛАМПИЈА И ЕВЛАМПИЈУ: Данас изговорите ове РЕЧИ

Свети Евлампије и Евлампија су били хришћански мученици из Никомидије, с почетка 4. века

1666444851_svetac.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Приликом прогона хришћана у време цара Максимилијана, многи верници су остављајући своје домове, спас потражили у брдима, пећинама и пустињама. Међу њима је био и младић Евлампије, племенитог порекла, родом из града Никомидије. Његови сапатници су га једном приликом послали у град да купи хлеба и донесе га у пустињу где су се крили. Улазећи у Никомидију, угледао је над градском капијом прикуцану царску наредбу о гоњењу и убијању хришћана. Када ју је прочитао, Евлампије се грохотом насмејао, па је скинуо наредбу са зида и поцепао. Због тога је одмах био ухваћен и изведен пред судију. По другој верзији, ухапшен је јер је прикупљао хлеб за прогнане хришћане који су се скривали у шпиљама изван града.

Судија је у први мах убеђивањем покушао да Евлампију промени мишљење, позивајући се на његово високо порекло. Када то није успело, јер Евлампије није био спреман да се одрекне хришћанске вере, судија га је осудио на мучење. Батинама и металним оруђем су му наносили небројене ране по телу, али је Евлампије све то издржао показавши завидну снагу духа. Судија је измишљао разна мучења, да би на крају наредио да се младић положи на усијани гвоздени одар, али је он то преживео. Тада се Евлампије наводно одрекао вере, дозвољавајући да га одведу у један од паганских храмова. Када је ушао тамо, пришао је кипу бога Марса, који је био највећи и најлепши у том храму. Према хришћанском предању, Евлампије је тада, само снагом своје вере, срушио и поломио Марсов кип у безброј комада. Расрђени судија тада је бацио Евлампија на нове муке.

Његова сестра Евлампија, када је чула за мучење свога брата, дотрчала је у град и затражила да и она страда заједно са њим. Судија, прво зачуђен оваквом храброшћу, наредио је да је обесе за косу и туку. Затим је наредио да се обоје убаце у котао са кипућом водом, а онда и у усијану пећ. Међутим, оба пута су преживели та мучења јер се, према хришћанском предању, вода охладила и ватра згасла. На крају, судија не знајући више шта да учини са њима, наредио је да се погубе одсецањем главе. Евлампије, кога су у међувремену и ослепели, је сам, достојанствено положио своју главу на пањ, а његова сестра је издахнула пре самог погубљења. Свети Теофан Начертани написао је у деветом веку Канон у њихову част, јер се у то време веровало у исцељења због моштију ово двоје светаца.

Славе се 10. октобра по старом календару, односно 23. октобра по новом.

Тропар

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas