Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ФЛОРА И ЛАВРА: Изговарамо ове речи за спас и спокој душе

Православна црква прославља Свете мученике Флора и Лавра 18. августа по јулијанском календару, а 31. по грегоријанском

1661886732_sv.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Флор и Лавр су ранохришћански мученици и светитељи из 2. века.

Пореклом су били из Цариграда, а живели су у Улпијани граду у Илирији. Били су зидари и каменоресци. По предању Ликаион, префект Илирика који је био незнабожац запослио их је на зидању идолског храма. Догоди се при њиховом раду, да један одломак камена одскочи и удари у око сина паганског свештеника Мемертина, који је посматрао рад неимара. Видећи свог сина ћоравог и крвавог, жрец стаде викати на Флора и Лавра и хтеде их тући. Тада му они рекоше, ако буде веровао у Бога, у кога они верују, син ће његов оздравити. Жрец обећа. Флор и Лавр са сузама помолише се Богу Господу, живоме и јединоме, и крсним знаком знаменоваше детиње избијено око. И дете оздрави одмах, и око му постаде цело као што је и било. Тада се крсти жрец Мемертин и син његов, и ускоро по том оба пострадаше за Христа у огњу. А Флор и Лавр када довршише храм, ставише крст на њега, позваше све хришћане и осветише га именом Господа Исуса и свеноћним пјенијем.

Прочитајте још: Често вам у снове долази БИВША ЉУБАВ? Постоји више ствари које подсвест жели да вам поручи

 

Сазнавши за ово, илиријски намесник наредио је да Флора и Лавра живе баци у бунар, и бунар затрпају земљом.

Молитва

"Похвалимо верни по достојанству, красну и богомудру пресветлу двојицу, Флора преблаженог и Лавра свеславног, који вечну Свету Тројицу усрдно свима јасно проповедасте. Зато пострадасте до крви и венцима пресветлим се увенчасте: Молите се Христу Богу да спасе душе наше".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas