Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas obeležavaju SVETE MUČENIKE FLORA I LAVRA: Izgovaramo ove reči za spas i spokoj duše

Pravoslavna crkva proslavlja Svete mučenike Flora i Lavra 18. avgusta po julijanskom kalendaru, a 31. po gregorijanskom

1661886732_sv.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Flor i Lavr su ranohrišćanski mučenici i svetitelji iz 2. veka.

Poreklom su bili iz Carigrada, a živeli su u Ulpijani gradu u Iliriji. Bili su zidari i kamenoresci. Po predanju Likaion, prefekt Ilirika koji je bio neznabožac zaposlio ih je na zidanju idolskog hrama. Dogodi se pri njihovom radu, da jedan odlomak kamena odskoči i udari u oko sina paganskog sveštenika Memertina, koji je posmatrao rad neimara. Videći svog sina ćoravog i krvavog, žrec stade vikati na Flora i Lavra i htede ih tući. Tada mu oni rekoše, ako bude verovao u Boga, u koga oni veruju, sin će njegov ozdraviti. Žrec obeća. Flor i Lavr sa suzama pomoliše se Bogu Gospodu, živome i jedinome, i krsnim znakom znamenovaše detinje izbijeno oko. I dete ozdravi odmah, i oko mu postade celo kao što je i bilo. Tada se krsti žrec Memertin i sin njegov, i uskoro po tom oba postradaše za Hrista u ognju. A Flor i Lavr kada dovršiše hram, staviše krst na njega, pozvaše sve hrišćane i osvetiše ga imenom Gospoda Isusa i svenoćnim pjenijem.

Pročitajte još: Često vam u snove dolazi BIVŠA LJUBAV? Postoji više stvari koje podsvest želi da vam poruči

 

Saznavši za ovo, ilirijski namesnik naredio je da Flora i Lavra žive baci u bunar, i bunar zatrpaju zemljom.

Molitva

"Pohvalimo verni po dostojanstvu, krasnu i bogomudru presvetlu dvojicu, Flora preblaženog i Lavra sveslavnog, koji večnu Svetu Trojicu usrdno svima jasno propovedaste. Zato postradaste do krvi i vencima presvetlim se uvenčaste: Molite se Hristu Bogu da spase duše naše".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas