Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе ПРЕПОДОБНЕ ОЧЕВЕ: Ево шта кажу народна веровања

Српска православна црква и верници данас обележавају дан преподобних мученика

1648836561_profimedia-0088272294.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Верници данас обележавју дан Преподобних Очева убијених у манастиру Светог Саве Освећеног.

Преподобни мученици били су Јован и други, из манастира Светог Саве Освећеног код Јерусалима. Овај  манастир, је посећивао си сам Свети Сава, према веровању, а дарован је и од неколико српских владара.

Мнастир Светог Саве Освећеног био је нападну неколико пута, пљачкан и пустошен, али увек је обнављан и до данас сачуван. У време царовања Константина и Ирине нападнут  је од Арапа и опљачкан. Монаси нису хтели да беже, саветујући се са својим игуманом Томом, рекоше: "Ми смо одбегли из света у ову пустињу ради љубави Христове, срамота је сад да бежимо из пустиње из страха од људи".

Прочитајте још: Потресна исповест жене којој се живот променио у секунди: "Пала сам и ударила главу због алкохола, али стварност је била поражавајућа"

Ако будемо убијени овде, бићемо убијени због наше љубави према Христу, због кога смо и дошли овде да живимо". - И тако одлучивши, дочекају ненаоружани оружане Арапе, као јагањци вукове. Арапи неке од њих стрелама умртве, а неке затворе у пећину светог Саве, па наложе ватру на улазу, те их димом угуше.

И тако многи од њих скончају као мученици Христа ради и преселе се у царство Онога кога су љубили и ради чије су љубави изгинули. Чесно пострадаше пред Васкрс 796. године у време цара Константина и Ирине и патријарха јерусалимског Илије. Но убрзо постиже праведна казна дивље нападаче.

Враћајући се својим шаторима, они се посвађају и у узајамној борби сви изгину. То се догодило 796. године.

Према народним веровањима на данашњи дан треба завршити све кућне послове, али и сву поцепану одећу закрпити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas