· · Коментари: 0

Верници данас славе Свету великомученицу Јефимију: Жене би требало да ураде ВАЖНУ СТВАР, а они који ТРАЖЕ ПОСАО нека ураде ОВО

Српска православна црква и верници данас се сећају Свете великомученице Јефимије, по легенди девице невероватне лепоте која је живела почетком 4. века

1664367821_pravoslavna-crkva.jpg
Фото: унспласх.цом

Света великомученица Јефимија била је родом из Халкидона и од малена је била одгајана као хришћанка. Након што је наишао пагански празник који је подразумевао приношење жртава идолима, према причи 49 хришћана из места, укључујући и породицу Свете Јефимије склонило се како то не би гледало, али се њихов чин протумачио као издаја и они су изведени пред судију.

Прочитајте још: Данас се слави СВЕТИ НИКИТА: Према народном обичају дан би требало да посветимо овоме

Када их судија упита зашто се не покоравају заповести царској, они одговорише “и царској и твојој заповести треба се повиновати, ако није супротна небескоме Богу; ако ли је супротна Богу, не само не треба јој се повиновати него јој се треба и противити”.

Тада их удараше на разне муке, и то кроз 19 дана, из дана у дан. Двадесетога дана судија, по легенди, одвоји Јефимију од осталих и поче јој ласкати због њене лепоте, да би је придобио за себе. Нуђено јој је да постане његова љубавница у замену за животе својих родитеља и осталих хришћана, но како све ласкање прођоше узалудно, судија нареди мучење девице.

О овоме постоји јако живописно предање: "Мучише је прво на точку, но анђео Божји јави се и изломи точак. Потом је бацише у пећ огњену, но Божјом силом би сачувана. Видевши то два војника – Виктор и Состен, повероваше у Христа, због чега су бачени зверовима. Потом Јефимија би бачена у ров, напуњен водом, но она прекрсти воду, кад уђе у ров, и оста неповређена".

Најзад, изведена је пред дивље звери када се, каже предање, благодарношћу помоли Богу, и предаде дух свој. Пострадала је 304. године и због своје воље, честитости и снаге да изађе на крај и са највећим невољама данас се сматра заштитницом девица.

Њена молитва гласи:

“Овчица Твоја Исусе, Јефимија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

ОБИЧАЈИ

Света Јефимија у народу се сматра заштитницом жена, а данас се по традицији све девојке подсећају због чега би требало да остану девице до брака, док се као пример наводи управо Јефимија, која није поклекла ни под највећим мукама. Свака жена требало би данас да оде у цркву и изговори молитву.

Прочитајте још: Славимо КРСТОВДАН: Данас је ЦРВЕНО СЛОВО и ове обичаје обавезно морате да испоштујете

Још неки од обичаја су и да се на данашњи дан креће са припремом зимнице, али и да је данас прави дан за незапослене да крену са потрагом за послом. Оно што би данас требало да ураде је да искористе сваку прилику да обезбеде сировине за посао или да дођу до новчане позајмице која би им помигла за даље.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.