Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАГРЉАЈ ГОВОРИ ВИШЕ ОД РЕЧИ: Активност која има позитиван ефекат на читав организам

Загрљајем говоримо много више него речима.

1705855507_DFBG.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 -Загрљај свима пуно значи зато што представља припадање, љубав, доноси радост. Врло је незахвално говорити о учесталости грљења. Постоје неки текстови који саветују колико пута треба некога да загрлите, али треба некога да загрлите или вас неко да загрли, када то осети као потребу, када вам прија, када вам је драго. Битан је квалитет, а не квантитет, јер има и загрљаја који нису пријатни- напомиње психолог Мирјана Вуксановић за медије.

У тренуцима када нас неко грли или када осећамо да неко има потребу да нас грли, или кад осећамо да некога волимо и да нас неко воли и да некоме припадамо, луче се ендорфини, допамини, серотонин, такозвани хормони среће који су толико јаки да могу да нам умање чак и физички бол.

Стручњаци сматрају и да ће деца коју су родитељи чешће грлили бити интелигентнија од оне која су мање грљена.

Љубав и подршка коју изражавамо и загрљајем, између осталог, служе као катализатри развоја – и психичког, и физичког, и емоционалног.

 

Загрљај доприноси и нашем здрављу

Слободно се може рећи да смо здравији када се чешће грлимо зато што тада стичемо и самопоуздање и сигурност у себе. Развијамо оптимизам, гледамо другим очима на дан пред нама, на људе око себе, повећава нам активност.

 -Сам тај оптимизам и повећана активност представљају јако позитиван ефекат на читав организам. Здравље је једно, мада га ми из неких разлога делимо на физичко, психичко и социјално, али здравље је једно, као што је човек једна целовита особа. Оно што утиче на наш физички или емоционални аспект, то утиче на читаву особу“, истакла је Вуксановићева за РТС .

Лако се препознају особе које нису грљене у детињству

Може се видети ко је у детињству растао поред хладне, суздржане мајке или оне која није била у стању да покаже љубав. То су особе које када одрасту ни саме често не исказују љубав, не грле се, немају додире са другим људима, несигурне су, опрезне су, за њих је свет непријатељско место у коме се треба чувати других људи.

 -Како ћете то приметити? Пођите ка некоме руком да га загрлите, он ће да се тргне јер пре очекује ударац него загрљај. То је страх- објашњава психолог.

Нажалост, постоје особе, углавном су у питању болесни и стари, немоћни, којима недостаје загрљај. То су углавном људи које је друштво мало дистанцирало, а и сами су се одвојили од окружења. За њих је препорука да се њихова ужа, али и шира друштвена средина ангажује.

 -А можемо да загрлимо и себе, као што можемо и да волимо себе- наглацила је на крају гостовања у програму РТС-а психолог Марија Вуксановић.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas