· · Коментари: 0

ЛЕКОВИТОСТ ЗАГРЉАЈА: Подстакните лучење хормона СРЕЋЕ на једноставне начине

Лучење окситоцина можете подстаћи загрљајем

1675858914_shutterstock_1065456617.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Кроз различите аспекте бриге о сопственој добробити ми заправо одмотавамо све оне чворове које је наш амбициозни и вечито активни его увезао.

Укључите макар неки од ових савета и предлога у свакодневну рутину и распетљајте све напетости и неизвесности.

Загрљај

Док се грлимо, наше тело лучи окситоцин, односно хормон љубави, који је одговоран за осећај повезаности и утиче на наше добре односе. Овај хормон снижава ниво стреса и анксиозности. Да бисте осетили праве благодети загрљаја, останите загрљени са вољеном особом, дететом или пријатељем бар седам секунди.

Мање је више

Навикли смо да смо окружени справама и стварима које нам олакшавају живот и комуникацију. Сада већ многи од нас осећају да пропуштају живот уколико нису поред компјутера или телефона. Ипак, не пропуштамо га. Живот је управо у нама и око нас. Одредите макар сат времена дневно током којих нећете прегледати мејлове, друштвене мреже или ТВ.

Пазите шта и како једете

Храна није ту само да нас одржи у животу. Од ње заиста можемо боље да се осећамо. Уведите у исхрану намирнице које подстичу лучење серотонина: банане, ананас, киви, шљиве, спанаћ и орахе. Све ове намирнице позитивно делују на мозак. Осим што је важно шта једете, не заборавите и да је важно како једете. Направите бар за један оброк дневно простор и атмосферу да заиста свесно уживате у оброку. Жваћите лагано, пробајте да осетите све нијансе укуса и мириса јела, као и текстуре. Захвалите се храни коју једете и себи што водите рачуна о свом здрављу и благостању.

Шетња

Уколико се осећате као да вас је овај дан прегазио и да није могло да прође горе, дајте себи мало одушка у шетњи. Чак и кратка шетња може да вас орасположи и да вам помогне да утишате буку у глави. Наравно, не заборавите да ће шетња подстаћи лучење ендорфина, наших неуротрансмитера среће. Шетње се препоручују и када запнете у некој врсти креативне блокаде. Направите паузу, изађите напоље и разбистрите главу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.