Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се каже "УСТАТИ НА ЛЕВУ НОГУ"? Изрека настала пре много векова из ЗАНИМЉИВОГ РАЗЛОГА

Кад кажемо да је неко устао на леву ногу, хоћемо да нагласимо његово нерасположење које је без неког посебног разлога. Али одакле потиче ова изрека – то зна мало људи.

1638193440_shutterstock_640117273.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Сва народна веровања одвајају леву и десну страну и представљају их као неједнаке. Десна је она која је права, јача, добра, напреднија, док је лева слабија, несрећна, назадна. Стефан Немања је на самрти рекао – “За путеве на десној страни зна Бог, а на левој страни су путеви ђаволски и развратни”.

Одакле потиче изрека?

За ово се везује и фраза – “Устао је на леву ногу” – мислећи при том да није устао “како треба” на десну ногу па је зато и нерасположен целог дана.

Прочитајте још: 5 начина да нађете СРЕЋАН БРОЈ: Увек ћете знати шта да заокружите!

Сматра се ипак да је ова фраза још старија и да из времена старих Римљана. Они су сматрали да је лева страна у Риму лоша, баксузна, зла, па самим тим и када након буђења прво левом ногом додирнете под – то је довољан разлог да вам цео дан протекне лоше.

Лева нога је могла да донесе несрећу и ако овом ногом прво пређете кућни праг, па су зато и на то Римљани обраћали пажњу. Још једна повезаност лошег, односно зла са левом страном јесте и то што се на енглеском језику злокобан каже – синистер, а корен речи је латинска реч за лево.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas