· · Коментари: 0
СТРАХОВИ

Ово нисте знали: Постоји НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ зашто се људи плаше ЗМИЈА, а не паса

Постоје и они код којих тај страх није активиран

Depositphotos_193421410_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Отприлике се једна трећина људи у једној земљи јако боји змија. Кад кажемо да се неко боји змија, то не значи да је се боји зато што мисли да су отровне и опасне. То значи да не може ни помислити на њих, да се ужасава и погледа на њих. 

Прочитајте још: Сви се питају ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Нови ТРИК на интернету људе оставља потпуно ЗБУЊЕНИМ (ВИДЕО)

Код неких страх није активиран
Постоје људи који воле змије и паукове и третирају их као кућне љубимце. Код тих људи, страх од одређених животиња никада није активиран.

Ови страхови не морају да буду научени. Они су урођени продукт природних селективних сила на које су утицали страхови у еволуцијској прошлости. Због тога страх од змија, паукова и пацова, више спада у програмиран страх и њих се најчешће бојимо јер смо спознали да ове врсте гризу или шире болести.

Научници који проучавају страх су приметили да је лакше тренирати људе да се боје змија и паукова, него умиљатих паса и маца. 

Прочитајте још: Мрежама КРУЖИ снимак из Црне Горе: Аутом прелази из једне у другу траку, људи БЕСНИ (ВИДЕО)

Страх од змија зове се офидиофобија и једна је од најраширенијих фобија, а у њеном настанку важну улогу играју културни, верски, историјски, па и биолошки фактори.

Ако изгледа као змија, бежи!

На пример, Библија даје врло јасну, негативну слику змије. Она је животиња која је преварила жену и због које су људи избачени из раја. Није без разлога за тај „посао“ одабрана баш змија. Она је у библијској митологији тајанствена, дволична животиња, посебних моћи и знања, чији угриз може усмртити човека.

Прочитајте још: ОВО НИКО НИЈЕ ЗНАО! У згради БОРБЕ постоји БУНАР иза ког се крије НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА (ФОТО/ВИДЕО)

А како у Африци постоји велики број змија отровница и мале су разлике између њих и неотровница, људи не би ли се сачували причали су "Ако изгледа као змија, бежи". Та изрека је опстала кроз историју и постала синоним за ружно, односно лоше понашање.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.