Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега НЕ МОЖЕМО ДА СЕ СЕТИМО ВЕЋИНЕ СВОЈИХ СНОВА? Психолози дали четири могућа узрока

Скоро свима се десило да се не сете сна, иако је на њихо оставио јак утисак

1665054453_bruce-christianson-XyZxxJI8g30-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Постоји више фаза сна, а у РЕМ фази већина људи сања. Сан треба да пружи нашем мозгу и телу потребан одмор, а игра важну улогу и у одржавању хормоналне равнотеже.

И током спавања наш ум процесуира мисли и претвара их у снове. Понекад се дешава да сан синтетише свесне информације, али и оно што имамо у подсвести и да нам пружи решење неког проблема који нас мучи. Међутим, врло често се дешава да сањамо нешто што је оставило јак утисак на нас, али да после неколико минута након буђења заборавимо свој сан.

Ова појава може имати више узрока који могу бити повезани са здравственим проблемима.

Стрес може нарушити квалитет и континуитет сна, односно може повећати број буђења током ноћи. Стрес и учестала буђења могу отежати памћење садржаја снова.

Прочитајте још: Да ли знате какви сте заправо? Једноставан ТЕСТ ЛИЧНОСТИ који много говори о вама

Поред тога и исхрана игра важну улогу. Тешка, обилна, зачињена и масна храна лош је избор јер може негативно утицати на миран сан и на памћење снова.

Још један узрок може се наћи у траумама. Свесне трауме, али и оне које су потиснуте у подсвест могу да доведу до инсомније или до немогућности памћења онога шта смо сањали.

Према мишљењу психолога и стручњака са снове, Рубина Наимана, битно је како смо се пробудили ујутру - да ли је буђење било нагло или се десио период ошамућености и прилагођавања. Он сматра:

"Ванредно хибридно стање у ком се будите из сна, а које је одлично за присећање онога што сте сањали".

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas