· · Коментари: 0
СРБИЈА

ЗЕМЉА богатог наслеђа и културе: Десет ЗАНИМЉИВОСТИ о Србији које нисте знали

Сви знамо да је Србија прелепа балканска земља и да је с годинама све отворенија за туристе

1648727923_kalemegdan-g466d1089d_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy

Београд, главни град, један је од архитектонски најлепших градова које ц́ете посетити, али шта још треба да знате о Србији у целини?

1. То је земља богатог наслеђа и културе

Неколико српских средњовековних манастира као што су Студеница, Богородица Љевишка, Дечани, Грачаница, Сопоћани, Пећка патријаршија и Стара тврђава Рас налазе се на Унесковој листи светске баштине. У Србији је настало и Мирослављево јеванђеље, које је један од најстаријих сачуваних рукописа на свету. УНЕСЦО га је признао као светску документарну баштину. У Србији се налазио антички град Сирмијум (данашња Сремска Митровица), који је био једна од четири римске престонице. Није ни чудо што су туристички пакети Србије популарни међу љубитељима историје.

Пхото: Пиxабаy

2. Родно место римских царева

Не мање од 17 великих римских царева рођено је на територији данашње Србије. Прослављени римски цар Константин Велики, рођен је у данашњем граду Нишу. Он је први прогласио хришц́анство за званичну религију.

3. Највећи извозник малине

Србија је други највец́и извозник малине у свету. Поред малине, Србија је водец́и извозник шљиве, суве шљиве, јабуке и крушке у Европи.

4. Српско гостопримство је познато

Неколико међународних анкета оценило је Србију као најгостољубивију нацију на свету. Њихови беспрекорни стандарди гостопримства могу се пратити до древног словенског веровања да богови нец́е фаворизовати домац́ина ако неко није био гостољубив према госту. Дакле, не морате двапут да размишљате док бирате аранжман за одмор у Србији. Без обзира који пакет Србија одаберете, свуда можете бити сигурни у топлу добродошлицу.

5. Реч „вампир“ је српска

Реч „вампир“ је изведена од српске речи „вампир“. То је најраширенија српска реч у свету.

ПРОЧИТАЈЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

6. Допринос науци

Без обзира на своју бурну прошлост, Србија је изнедрила неке научне геније. Никола Тесла, који је био један од највец́их пионира науке и технологије, био је Србин. Поред Тесле, међу реномираним научницима из Србије спадају Михајло Пупин (физичар и физикохемичар), Милутин Миланковиц́ (математичар, астроном), Вук Стефановиц́ Караџиц́ (филолог и лингвиста) и Михаило Петровиц́ Алас (математичар и проналазач).

7. У њему се налази највећа клисура у Европи

Дердапска клисура у Србији је највец́а клисура у Европи. Моц́на река Дунав протиче Дердапском клисуром, познатом као Гвоздена врата.

Пхото: Пиxабаy

8. Београд је један од најстаријих градова у Европи

Археолошка ископавања су доказала да су људска насеља у Београду постојала више од 7000 година. Међутим, садашњи Београд је живахан град са напредном привредом и богатом културом. Град је такође високо рангиран међу светским дестинацијама за журке. То је једно од најзанимљивијих места у Србији.

ПРОЧИТАЈЕ ЈОШ: Комшије нуде невероватне повољности за српске туристе: На 4 сата од Београда рај за грађане Србије (ВИДЕО)

9. Већина српских презимена завршава се на ‘иц’

„ић“ је најчешћи наставак српских презимена. Суфикс је прави српски патроним и може се превести као „потомак“.

10. Коло је традиционална народна игра Србије

Жива народна игра Коло је стара традиција и витални елемент српске културе. Коло се изводи у важним друштвеним приликама као што су венчања, Божић и Ускрс.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.