Oglas
· · Komentari: 0
SRBIJA

ZEMLJA bogatog nasleđa i kulture: Deset ZANIMLJIVOSTI o Srbiji koje niste znali

Svi znamo da je Srbija prelepa balkanska zemlja i da je s godinama sve otvorenija za turiste

1648727923_kalemegdan-g466d1089d_1280.jpg
Photo: Pixabay
Oglas

Beograd, glavni grad, jedan je od arhitektonski najlepših gradova koje ćete posetiti, ali šta još treba da znate o Srbiji u celini?

1. To je zemlja bogatog nasleđa i kulture

Nekoliko srpskih srednjovekovnih manastira kao što su Studenica, Bogorodica LJeviška, Dečani, Gračanica, Sopoćani, Pećka patrijaršija i Stara tvrđava Ras nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. U Srbiji je nastalo i Miroslavljevo jevanđelje, koje je jedan od najstarijih sačuvanih rukopisa na svetu. UNESCO ga je priznao kao svetsku dokumentarnu baštinu. U Srbiji se nalazio antički grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica), koji je bio jedna od četiri rimske prestonice. Nije ni čudo što su turistički paketi Srbije popularni među ljubiteljima istorije.

Photo: Pixabay

2. Rodno mesto rimskih careva

Ne manje od 17 velikih rimskih careva rođeno je na teritoriji današnje Srbije. Proslavljeni rimski car Konstantin Veliki, rođen je u današnjem gradu Nišu. On je prvi proglasio hrišćanstvo za zvaničnu religiju.

3. Najveći izvoznik maline

Srbija je drugi najveći izvoznik maline u svetu. Pored maline, Srbija je vodeći izvoznik šljive, suve šljive, jabuke i kruške u Evropi.

4. Srpsko gostoprimstvo je poznato

Nekoliko međunarodnih anketa ocenilo je Srbiju kao najgostoljubiviju naciju na svetu. NJihovi besprekorni standardi gostoprimstva mogu se pratiti do drevnog slovenskog verovanja da bogovi neće favorizovati domaćina ako neko nije bio gostoljubiv prema gostu. Dakle, ne morate dvaput da razmišljate dok birate aranžman za odmor u Srbiji. Bez obzira koji paket Srbija odaberete, svuda možete biti sigurni u toplu dobrodošlicu.

5. Reč „vampir“ je srpska

Reč „vampir“ je izvedena od srpske reči „vampir“. To je najraširenija srpska reč u svetu.

PROČITAJE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

6. Doprinos nauci

Bez obzira na svoju burnu prošlost, Srbija je iznedrila neke naučne genije. Nikola Tesla, koji je bio jedan od najvećih pionira nauke i tehnologije, bio je Srbin. Pored Tesle, među renomiranim naučnicima iz Srbije spadaju Mihajlo Pupin (fizičar i fizikohemičar), Milutin Milanković (matematičar, astronom), Vuk Stefanović Karadžić (filolog i lingvista) i Mihailo Petrović Alas (matematičar i pronalazač).

7. U njemu se nalazi najveća klisura u Evropi

Derdapska klisura u Srbiji je najveća klisura u Evropi. Moćna reka Dunav protiče Derdapskom klisurom, poznatom kao Gvozdena vrata.

Photo: Pixabay

8. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi

Arheološka iskopavanja su dokazala da su ljudska naselja u Beogradu postojala više od 7000 godina. Međutim, sadašnji Beograd je živahan grad sa naprednom privredom i bogatom kulturom. Grad je takođe visoko rangiran među svetskim destinacijama za žurke. To je jedno od najzanimljivijih mesta u Srbiji.

PROČITAJE JOŠ: Komšije nude neverovatne povoljnosti za srpske turiste: Na 4 sata od Beograda raj za građane Srbije (VIDEO)

9. Većina srpskih prezimena završava se na ‘ic’

„ić“ je najčešći nastavak srpskih prezimena. Sufiks je pravi srpski patronim i može se prevesti kao „potomak“.

10. Kolo je tradicionalna narodna igra Srbije

Živa narodna igra Kolo je stara tradicija i vitalni element srpske kulture. Kolo se izvodi u važnim društvenim prilikama kao što su venčanja, Božić i Uskrs.

BONUS VIDEO: 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas