Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Жвака ублажава стрес? Ево шта говоре истраживања

Када смо под стресом или смо напети, жвака би могла да нас умири. Заправо, звакање помера фокус са напетости, побољшава концентрацију и помаже да се умиримо, говоре истраживања. Ипак, може негативно да утиче на вилицу и на систем органа за варење.

1710412185_shutterstock_1696369138.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Више студија сугерише да жвакаћа гума има неке предности за ментално здравље и може да помогне да се боље фокусирамо на послу или школи, али и да умањи стрес. Откривена је веза између бољег учења и жвакања жваке, као и да она позитивно утиче на расположење, смањујући анксиозност и ниво стреса.

Постоје одређени биолошки разлози због којих жвакаћа гума може имати овај ефекат: "Може помоћи неким појединцима да се боље фокусирају због своје способности да повећа будност и когнитивне функције кроз побољшани проток крви у мозгу. Сам чин жвакања жваке стимулише нервну активност, потенцијално може да доведе до побољшане концентрације и пажње током задатака који захтевају ментални напор", каже Санам Хефез, неуропсихолог, а пише Јаху Лајф.

Лекари истичу да функционише као средство за ублажавање стреса, јер жвакање континуирано стимулише мозак и омогућава да се интензивно концентришемо на посао који нам је при руци.

Ипак, иако је жвака повезана са бољом концентрацијом, неће свима бити корисна. Неке људе жвакаћа гума заправо може да омета, али и да нервира друге особе које су у непосредној близини: "Бука жвакања или стално кретање вилице могу пореметити фокус, али се и сматрају друштвено неприкладним", каже неуропсихолог.

Претеривање са жваком може довести до низа проблема

У њиховој конзумацији морамо да будемо опрезни, јер учестало коришћење доводи до здравствених проблема. Наиме, ако често жваћемо зваку то је лоше за вилицу јер доводи до понављајућег оптерећења на мишиће и темпоромандибуларни зглоб, који повезује доњу вилицу са лобањом.

Такође, може утицати на гастроинтестинални систем, узрокујући гутање ваздух, што доводи до гасова и надимања. Осим тога, конзумирање великих количина сорбитола, вештачког заслађивача који се налази у многим брендовима жвакаћих гума без шећера, може изазвати надимање, па чак и дијареју.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas