Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИРИС И ЛЕКОВИТОСТ

Чаробна ЕТЕРИЧНА УЉА и све њихове добробити по здравље и лепоту

Употреба етеричних уља у козметичке и медицинске сврхе користи се од давнина.

1647558431_cosmetic-oil-g905da098e_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Употреба биљних препрата у медицинске сврхе, козметичке као и додатак јелима живи колико и човечанство. Приоритет је лечење на биљној бази и готово сви се придржавају тога, пре ћемо започети лечење, рецимо прехладе, уношењем биљих чајева или инхалацијом са додатком етарског уља неке биљке, него што ћемо посетити дом здравља. 

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Познато је да су етерична уља одлична за опуштање, неколико капи у топлу купку је одлична метода за опуштање мисли, мишића и целог тела. Осим за опуштање етарска уља се користе за негу коже, лечење акни, гљивица, превенцију код целулита и стрија. Да напоменемо да многа етарска уља делују као антимикробни агенси.

Ово су најпопуларнија етерична уља и њихове добробити по здравље организма.

Етерично уље смиља

Етерично уље смиља се користи у многим производима за подмлађивања, за дубинску регенерацију и пролепшавање коже.  Ову најзначајнију његову улогу открили су још и стари Грци који су смиље користили за видање рана и повреда, уједа, опекотина и различитих обољења коже. Из тих разлога у народу се од давнима правио мелем за ране од смиља, а у комбинацији са невеном ови мелеми су налазили широку примену у лечењу коже и слузокоже. 

Смиље има изузетан значај у савременој козметологији јер се користи за прозводњу крема против бора и старачких флека

Различити типови ожиљака и старих повреда успешно се отклањају утрљавањем мелема или етеричног уља од смиља. Стрије, проширене вене, хематоми, попуцали капилари се такође могу третирати на исти начин. Кожна обољења попут псоријазе, екцема затим уједи инсеката и опекотине. Из тих разлога смиље има изузетан значај у савременој козметологији јер се користи за прозводњу крема против бора и старачких флека. Због високе цене, могуће га је уклонити из рецепта, а у томе случају повећајте број капи етеричног уља лаванде и тамјана. 

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Етерично уље пасјег трна 

Уље пасјег трна је познато по свом благотворном деловању на зрелу кожу, често се примењује код стрија, ожиљака од акни и уопштено свих ожиљака. Висок садржај витамина Ц и подстиче производњу колагена и смањује неправилности. Добија се из целе бобице пасјег трна, па обједињује својства уља добијеног из пулпе и уља добијеног из семенки, с нагласком на својствима пулпе. Уље пулпе пасјег трна садржи уверљиво највећу количину каротеноида, токоферола, фитостерола и палитолеинске киселине у поређењу с другим биљним уљима. 

Етерично уље лаванде је најпознатије уље за негу свих типова коже.

Штити кожу од спољних утицаја, делује противупално и бактерицидно, помаже у зацељивању ожиљака. Изразито повољно делује код упалних кожних болести, а нарочито код атопијског дерматитиса и розацее. Користи се у нези зреле коже, у препаратима за сунчање, паковањима за косу, козметици за зрелу кожу, код бора и када је потребна интензивна регенерација коже. Због интензивне боје користи се у концентрацијама до 10% - веће концентрације могу обојити кожу.

Етерично уље лаванде

Етерично уље лаванде је најпознатије уље за негу свих типова коже. Због изразитог противупалног и обнављајућег деловања, препоручује се као састојак свих производа за његу коже, веома делотворно код акни и ожиљака након њих.

Прочитајте још: Користите их свакодневно, а не знате да су они ЛЕГЛО заразе: Ово су ПЕТ најпрљавијих места у КУХИЊИ

Према мишљењу дерматолога и ароматерапеута, етерично уље лаванде је једно од најкориснијих уља у лечењу акни, уље лаванде зауставља бактерије које узрокују почетну инфекцију, помаже да се регулише претерано излучивање гноја узроковано хормонима, и може да смањи трагове ожиљака након што акне почну да зарастају. Додавање мале количине етеричног уља лаванде другим кремама или мастима за кожу може значајно да допринесе лечењу акни.

Користи се за као помоћ код разних поремећаја на кожи, као што су акне, боре, псоријаза и друга упална стања коже. убрза процес зарастања рана, посекотина, опекотина и опекотина од сунца јер побољшава формирање ожиљака. Уље лаванде се такође додаје камилици и тада се користи за лечење екцема.

Прочитајте још: ЗДРАВ И УКУСАН РЕЦЕПТ ЗА РУЧАК: Пржени броколи са сланином спреман за пар минута (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Етерично уље тамјана

Ово етерично уље се препоручује код акни и ожиљака након њих, за смањење упалних стања коже и као превенција у настајању нових ожиљака или стрија. Цењено је  у козметици због природног лифтинг ефекта и корекције бора.

Вековима уназад се користи за тонирање, подизање и затезање коже, спречавање бора, ублажавање тамних мрља, лечење и успоравање знакова старења. Многи га употребљавају за јачање и постизање сјаја косе. Може лечити ране, осип, екцем, опекотине, резове и огреботине, као и хидрирати суву и испуцалу кожу. Чак се користи за ублажавање нових и старих ожиљака и стрија.

Прочитајте још: Нађите МОТИВАЦИЈУ за неколико минута: 5 трикова који ће вас натерати да се ПОКРЕНЕТЕ

Осим тога, тамјан је природни астрингент који помаже обнављању здравих ћелија и одржавању постојећег ткива здравим и јаким. Нјиме можемо да заштитимо и поправљамо ћелије коже што чини тамјан најмоћнијим уљем против старења.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas